Sfântul Dumitru, cunoscut și ca Sfântul Dimitrie sau Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit în fiecare an pe 8 noiembrie în calendarul ortodox. Această sărbătoare este legată de tradiția populară care semnalează începutul iernii și este marcată de obiceiuri speciale.

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, este unul dintre sfinții iubiți în tradiția românească. El a trăit în perioada împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) și a fost fiul prefectului din Tesalonic. După moartea tatălui său, împăratul Maximian l-a numit guvernator al Tesalonicului și i-a dat ordine să persecute creștinii. Însă Sfântul Dumitru nu a urmat aceste porunci, ci a început să propovăduiască creștinismul. Acest lucru l-a adus în conflict cu autoritățile, iar împăratul a dispus închisoarea și condamnarea lui la moarte.

Potrivit legendei, Sfântul Dumitru a fost închis în arenă, unde a fost luptat de gladiatorul favorit al împăratului, Lie. Un tânăr creștin numit Nestor i-a cerut binecuvântarea Sfântului Dumitru pentru a-l înfrunta pe Lie în luptă. Sfântul Dumitru l-a binecuvântat și i-a spus să mărturisească credința creștină. Nestor l-a învins pe Lie și, la finalul luptei, împăratul Maximian a ordonat uciderea lui Nestor și a Sfântului Dumitru. Pe 8 noiembrie, soldații au intrat în închisoarea lui Dumitru și l-au ucis cu sulițele.

Trupul Sfântului a fost înmormântat de către creștini, iar deasupra mormântului lui a fost construită o biserică. Moaștele sale au fost descoperite mai târziu, și din ele izvora un mir cu un miros plăcut. Această descoperire a fost considerată un semn al sfințeniei sale.

Tradițiile legate de Sfântul Dumitru includ obiceiuri specifice. Se spune că această sărbătoare semnifică începutul iernii. O tradiție populară include aprinderea “focurilor vii”, în care oamenii aprind focuri în curți sau pe dealuri. Săritul peste aceste focuri este considerat norocos și aduce sănătate pentru tot anul.

În dimineața zilei de Sfântul Dumitru, femeile obișnuiesc să împartă fructe uscate, covrigi, mere și nuci săracilor și copiilor. În unele zone, se împart grâu fiert în lapte și colivă. Exista superstiția că nu e bine să-ți pieptenezi părul în această zi, pentru a evita necazurile în anul următor.

Alte tradiții spun că cel care seamănă usturoi după Sfântul Dumitru nu va avea o recoltă bună în anul următor. Ziua Sfântului Dumitru este de asemenea asociată cu prognoza vremii pentru iarnă, în special pentru ciobani. Se spune că în funcție de culorile oilor care se așează pe cojocul ciobanilor, se poate anticipa asprimea iernii.

 

Distribuie articolul: