Pe 2 martie 1992 în raioanele de est ale Republicii Moldova a început războiul de pe Nistru – un conflict militar care, în pofida tuturor sacrificiilor umane și a eforturilor politice de atunci, s-a încheiat rușinos pentru moldoveni, devenind, în scurt timp, un conflict înghețat prin care Federația Rusă își exercită influența și presiunea geopolitică în regiune. Din acea zi s-au scurs deja 31 de ani, dar Republica Moldova n-a reușit să rezolve conflictul.

Toate amintirile veteranilor, a familiilor celor căzuți  le puteți viziona în reportajul video, realizat de colegii noștri de la ziarul „Observatorul de Nord” din Soroca.

Astăzi în mai multe raioane ale țării se comemorează cei 31 de ani de la acest război cumplit. Una dintre aceste localități, este orașul Soroca. Amintim că în războiul dintre Federația Rusă și Republica Moldova, printre cei care au murit pentru patrie au fost şi sorocenii Iurie Borozan, Ion Borziac, Iurie Cebotari, Iurie Levandovschi, Anatolie Martîniuc, Alexandru Lupaşcu, Igor Mînăscurtă, Valeriu Popuşoi, Valentin Rusu şi Mihail Starşîi.

În reportajul realizat cu veteranii de pe Nistru, copii soțiile celor căzuți pe front, sorocenii și-au adus aminte cu durere mare despre această luptă.

Primarul orașului Liliana Pilipețchi, a rămas văduvă în urma acestui război și a îndemnat tinerii de acum să rezolve toate conflictele pe cale pașnică, fără arme și moarte.
Copii celor căzuți în luptă au povestit că au rămas fără tați, aceștia fiind împușcați pe front.
Veteranii au relatat cum erau impuși cu forța să lupte, să-și lase familiile, soțiile, copii singuri și să plece fără să știe dacă se vor mai întoarce.

Alexandru Cimbriciuc veteran al acestui război a povestit că a fost încadrat în această luptă fiind la lucru în poliție. Acesta a povestit de groaza de atunci și a mai remarcat că această luptă a rămas fără învingători, dar cu mii de vieți spulberate.

 

 

Distribuie articolul: