Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat deschise Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, vineri, pe Stadionul Olimpic „Cuibul de pasăre”, în finalul unei ceremonii spectaculoase. Cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă se va desfăşura în perioada 4-20 februarie, transmite Agerpres.ro.

Beijingul devine primul oraş care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară (2008), cât şi Jocurile Olimpice de iarnă.

Anul acesta Republica Moldova va fi reprezentată de 5 sportivi:

– Descalui Doina, proba saniei, luge.

– Stremous Alina, biatlon.

– Makarov Maxim, biatlon.

– Magazeek Pavel, biatlon.

– Ghilenko Alla, biatlon.

Președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, Nicolae Juravschi  a declarat că cea mai mare problemă pentru sportivii noștri la moment o constituie finanțarea. Întrucât statul nostru nu dispune de suficiente resurse financiare, a menționat Juravschi.

„Acum am rămas fără finanțare absolut. Doar biletul de călătorie costă în jur de trei mii de dolari. Sunt costuri destul de mari. Vine asociația noastră cu ajutor sau agenții economici contribuie cu ce pot”, a punctat sportivul de performanță.

Cea de-a XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice va avea loc în perioada 4-20 februarie 2022, la Beijing, China. 

Nu mai puţin de 91 de delegaţii sportive vor participa Jocurile de iarnă de la Beijing. Circa 2.900 de sportivi se vor întrece în 109 probe (şapte probe în plus faţă de 2018) în care se vor acorda medalii, la 15 discipline: patinaj artistic, patinaj viteză, patinaj viteză pe pistă scurtă – short-track, schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinată nordică, sărituri cu schiurile, snowboard, bob, skeleton, biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie. Haiti şi Arabia Saudită îşi vor face debutul la Olimpiada de iarnă.

Numărul bazelor olimpice care vor găzdui întreceri este de 13, în zonele Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou, fiecare având un Sat Olimpic.

 

Distribuie articolul: