În curând vom marca Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Sărbătoarea, celebrată de obicei pe 12 mai, a fost anticipată la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie (INN) de la Chișinău. „Nu migrației”, a fost principalul mesaj transmis prin intermediul unui flashmob. Asistenții medicali au lansat baloane în aer în speranța că vocile lor vor fi auzite.

„Prin flashmob-ul de astăzi, noi ne-am dorit foarte mult să fim auziți. Când condițiile socio-economice sunt binevenite, clar că personalul va rămâne acasă, pacientul va fi satisfăcut și societatea va fi sănătoasă”, a spus asistenta principală Veronica Adamachi.

„Pe mine mă motivează să stau aici, acasă, faptul că oamenii au nevoie de noi, pacienții au nevoie de noi aici, în Moldova”, a menționat Ecaterina Racu.

Eu lucrez din 1993 în profesia asta și n-am migrat atunci când au plecat foarte mulți. Acum, cu atât mai mult îmi iubesc țara, îmi iubesc profesia, copiii, familia. Nu aș migra nici pentru cei mai mari bani”, a declarat Ina Haritonov.

„Am și rude care vor, dar nu sunt asistenți medicali. Ca infirmieră lucrează, dar ca asistent medical – nu. Așa că noi peste hotare nu vom fi ceea ce suntem în țara noastră”, a spus Silvia Nistor.

La INN activează 194 de asistenți medicali, cu un salariu mediu lunar de aproximativ 5.500 de lei. „Una dintre cauzele plecării este nu numai salariul. Noi vrem să lucrăm cu utilaj nou, noi vrem să vedem ce au alte spitale, alte țări, fiindcă noi tot vrem să tratăm pacienții noștri mai sigur”, a menționat directorul instituției, Grigore Zapuhlîh.

Genericul evenimentului a fost „Îmi iubesc profesia – Nu migrație”.

Distribuie articolul: