Tabăra de vară „Trandafir”, unde doi educatori au agresat copiii, ar urma să treacă din nou în gestiunea Academiei de Studii Economice. Cel puțin asta dă de înțeles rectorul ASEM, Grigore Belostecinic. Potrivit managerului, aceasta a fost prima vară, din 1991 încoace, când a trebuit să dea în locațiunea complexul. 

Belostecinic a scris într-o postare publică despre faptul că ASEM a decis să dea în arendă tabăra din cauză că aceasta nu mai era valorificată în ultimii 2-3 ani, suportând costuri mari pentru întreținere, citează Agora.md.

„Este motivul din care am acceptat solicitarea unui agent economic de a transmite acest bun în locațiune, inițial – doar pentru perioada mai-august 2018, pentru organizarea odihnei copiilor din instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Obligațiile noastre – să investim toate veniturile de la darea în locațiune în dezvoltarea și renovarea infrastructurii, atât în acest an, cât și, eventual, în anii următori, fără implicare în activitatea economică a locatarului. Obligația locatarului – să pregătească tabăra pentru sezonul de vară, să obțină toate documentele permisive pentru organizarea  odihnei copiilor, să organizeze odihna, să gestioneze toate procesele”, scrie rectorul.

Belostecinic spune că la început „totul mergea bine”.

„Nu am luat în considerare doar capacitățile umane de care dispunea agentul economic – locatar  și abilitățile necesare pentru a organiza și gestiona procesele care țin de organizarea odihnei copiilor Dar nici nu a fost necesar, și nici nu am fost în drept să facem acest lucru. Drept consecință – sistarea activității taberei cu toate tam-tamurile deja cunoscute. Firește, am preluat gestionarea acestui bun, urmează rezilierea contractului (care expiră la sfârșitul acestei luni), înlăturarea unor consecințe nedorite (geamuri stricate și pereți „decorați” pe dragul copiilor). Urmează să vedem și ce facem mai departe. Nu mi-ași dori să repetăm soarta altor tabere de acest gen, devenite deja ruine”, a conchis profesorul.

Amintim că doi adolescenți de 16 și 17 ani au maltratat mai mulți copii de la tabăra de odihnă „Trandafir” din Vadul lui Vodă. Cei doi erau și educatorii în grija cărora au fost lăsați copiii. Potrivit poliției, aceştia ar fi recurs la acţiuni agresive faţă de copii, dupa ce ar fi consumat băuturi alcoolice. Poliţiştii au constatat că tabăra activa ilegal, iar ulterior administratorul taberei a primit arest de 30 de zile.