Află povestea Tatianei Bezrucova, bunică și străbunică mărinimoasă, care de 17 ani e sprijin pentru bătrânii din Varnița. De la Chișinău până la Varnița este o distanță de aproximativ 60 de kilometri. În localitate, conform celui mai recent recensământ, sunt cca 4000 de locuitori.

Tatiana Bezrucova are 73 de ani și e băștinașă din Varnița. Este mamă a doi copii, bunică a trei nepoți, străbunică pentru trei strănepoți și, de 17 ani, lucrător social în Varnița. În Săptămâna Națională a Bunătății vă povestim istoriile oamenilor care fac filantropie zi de zi.

Pedagog de meserie, după finalizarea studiilor a muncit timp de 25 de ani la grădinița din sat. Odată cu războiul de pe Nistru, s-a închis grădinița, iar Tatiana s-a pensionat.

„Salariul meu de educator a fost mai mereu de 60 de ruble. Când m-am pensionat, am primit 45 de ruble. Ce puteai sa faci cu acești bani? Dar nu sunt eu omul care să se plângă pe soartă.”

A muncit în agricultură, pe propriile pământuri, dar și angajată pe câmpurile fermierilor din sat.

„De mică am rămas orfană, iar de la vârsta de 51 de ani sunt văduvă. Copiii au plecat la studii, apoi s-au stabilit peste hotare. Așa s-au rânduit lucrurile, că mereu îmi căutam alinare la străini. Dar nu eram numai eu în această situație”, mărturisește Tatiana.

Împreună cu alte șase femei din sat, în 2005 au fondat asociația „Baștina”. Și acum își amintește cum au formulat scopurile asociației. Era despre ceva ce le preocupa pe toate, ce le durea cel mai mult: protecția socială a persoanelor de vârsta a treia, îmbunătățirea condițiilor de trai, deservirea medicală și sanitară, protejarea drepturilor persoanelor în etate și ale altor persoane aflate în dificultate.

„Prima donație pentru cauza noastră a fost de 1000 de lei, din partea unui agent economic local. Doamne, câtă bucurie, dar și responsabilitate”, își amintește protagonista. „Printre cele mai frumoase acțiuni pe care le-am realizat atunci au fost donațiile de lemne de foc, haine sau alimente, organizarea sărbătorilor, sprijin în treburile din gospodărie. Dar erau și foarte multe detalii de administrare a organizației, la care cu greu făceam față. Îmi doream să le pot oferi cât mai mult oamenilor din sat, ajunși la pensie sau țintuiți la pat de boli.”

Pe 1 martie 2006, a fost invitată să fie lucrător social la Centrul Comunitar Multifuncțional „Asclepios”. De atunci, timp de 17 ani, zi de zi, chiar de ninge sau plouă, ea este omul care are grijă de bătrânii satului.

„Ce înseamnă munca mea? Îi vizitez cât mai des pe beneficiarii mei. Și niciodată nu le deschid poarta cu mâna goală (zâmbește). Fie am ceva de la Asociație, fie iau ceva din pensia mea. Niște biscuiți, un harbuz, o pâine, chiar și înghețată… Sunt și ei suflete. Râdem împreună, îi iau și pe voluntarii tineri cu mine, plângem uneori, dar îi încurajez rapid.

Excursiile sunt și ele parte din programul de activități coordonat de Tatiana. Cu sprijinul administrației publice locale, autocare cu câte 50 de beneficiari, persoane în etate, ajung în diferite locuri frumoase din Moldova. Iar călătoria în sine devine o bună ocazie de socializare. „Mă străduiesc să ajungă în excursii mai ales oamenii care nu au prea ieșit mai departe de Varnița ori Tighina și să-i vedeți cât de emoționați și recunoscători sunt!”

Activitățile care îi dau energie protagonistei, dar și zecilor de bunici din Varnița pe care îi adună aproape, sunt evenimentele culturale precum concertele sau șezătorile. În cadrul acestora, reprezentațiile sunt, de obicei, pregătite de copiii din sat, dar partea de socializare este o delectare personală pentru Tatiana.

„La concerte, le dăm microfonul și beneficiarilor, să spună zicători, să cânte melodiile lui Botgros sau să povestească obiceiuri frumoase de pe timpuri. Unii spun că nu s-au gândit vreodată că la 70 de ani vor ajunge să țină microfonul în mână în fața cuiva, precum marii artiști. Va imaginați? Și asta pare o nimica toată.”

Fiecare sărbătoare se încheie cu o masă frumoasă și aceasta este o tradiție la care ține Tatiana. Are vecine alături de care, ani la rând, pregătește saralii (plăcinte tradiționale) pentru fiecare eveniment, apoi și beneficiarii vin mereu cu câte ceva. Discută și câte trei ore, răsfoiesc amintiri, e o ocazie minunată pentru generațiile satului să facă schimb de gânduri și emoții.

„Cred că asta le lipsește cel mai mult oamenilor pe care îi ajut. Bătrânii cel mai mult suferă de singurătate. Uneori nici mâncare nu le trebuie. Pensionarii de azi sunt oamenii care ieri au construit țara, au fost medici sau poștași, țărani sau profesori, nu trebuie să uităm efortul lor.”

Pare mereu neobosită, plină de idei, e un exemplu frumos pentru colegi și un om de la care au ce învăța echipele de tineri voluntari din organizație.

Întrebată de ce crede că e important să dăruim și să fim buni, Tatiana ne-a răspuns:

„Azi construim garduri de doi metri înălțime și ne depărtăm atât de mult unii de ceilalți, și fizic, dar și cu gândul. Dar e atât de tămăduitor sa ne ajutăm, să ne întrebăm de sănătate.

Cred că bunătatea sădită în tânara generație, omenia la orice vârstă și munca alături de alți oameni pot aduce mari foloase și prezentului, și viitorului. Ne pot fi mângâiere când în lume e atâta necaz și durere”.

Centrul comunitar multifuncțional „ASCLEPIO” este o organizație neguvernamentală coordonată de Veronica Ștefaniuc. Acesta a fost fondat în anul 2002 cu scopul de a sprijini adulții și copiii vulnerabili din localitate. Activitatea Centrului este sprijinită în mare parte de primăria din localitate, dar și de agenți economici și granturi.

Menționăm că în perioada 13-17 noiembrie 2023, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a lansat Campania Săptămâna Națională a Bunătății. Săptămâna e concepută ca un eveniment anual cu tradiție, aflat la a treia ediție, focusat pe comunicare și promovare, împărtășire de bune practici şi crearea unor contexte de manifestare a implicării personale şi corporative legate de filantropie, în ajutoarea oamenilor și a comunităților dar și contribuție la soluționarea unor probleme sociale.