Banca Națională a Moldovei (BNM) a emis o monedă comemorativă, care are valoarea nominală de 10 lei, cu ocazia sărbătorii naționale „Limba noastră cea română” care este marcată în Republica Moldova la 31 august. Însă BNM a gravat pe monedă „limba de stat” în loc de limba română.

Moneda este dedicată împlinirii a 30 de ani de la trecerea la alfabetul latin și declararea limbii române drept limba de stat a Republicii Moldova, notează AGORA.md.

Noua monedă este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, care îi conferă un aspect bimetalic: Argintiu și auriu. Aceasta va avea un tiraj de 250 de mii de exemplare.

Aversul monedei are în prim-plan imaginea păsării măiestre în ascensiune spre razele solare – emblema „Limba noastră”, în partea de sus – stema Republicii Moldova și inscripția în arc de cerc „30 DE ANI DE LA ADOPTAREA LEGILOR DESPRE LIMBA DE STAT ȘI GRAFIA LATINĂ”.

Pe revers, sunt gravate în arc de cerc cele 26 de litere ale alfabetului latin modern cu caractere minuscule, exprimând trecerea la grafia latină, în plan central – valoarea nominală „10 LEI” și în partea de sus – anul emisiei „2019″.

BNM mai anunță că moneda conține monograma din literele „R” și „M” – acronim al denumirii statului – „Republica Moldova”, în imagine latentă.

Precizăm că prima monedă de acest gen a fost emisă de BNM în anul 2018 – când s-au împlinit 25 de ani de la introducerea monedei naționale – leul moldovenesc.

Noua monedă va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică cu aceeași valoare nominală, inclusiv cea cu caracter comemorativ emisă în anul 2018.

Amintim că magistrații de la Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CC) au clarificat neînțelegerile legate de limba de stat a țării noastre. În decembrie 2013 CC a hotărât: Limba de stat a Republicii Moldova este limba română, funcţionând pe baza grafiei latine.

Tot atunci, Curtea Constituţională a constatat că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituţia Moldovei şi face corp comun cu Legea Supremă.

Sursa: AGORA