Hidratarea intensă a pielii este, fără doar și poate, secretul tinereții fără bătrânețe, scrie Sfatulmedicului. O piele sănătoasă este o condiție incontestabilă a frumuseții, iar singura cale de a o menține astfel este asigurarea unui nivel optim de hidratare.

Utilizarea lotiunilor și cremelor pentru acest scop nu este suficientă întotodeauna pentru păstrarea unui nivel ideal de umiditate al țesutului cutanat. Câteva arme secrete păstrate bine în palmares sunt un cec în alb pentru sănătatea și suplețea pielii!

Metode eficiente de hidratare a pielii

După anotimpul rece, pielea poate prezența semnele deshidratării provocate de condițiile meteo nefavorabile și dietă mai săracă în fructe și legume. Acum este momentul începerii unui ritual de îngrijire intens, care să îi redea hidratarea și atingerea catifelată, precum și rezistență necesară în față expunerii la razele ultraviolete puternice din sezonul cald.

Înlocuirea lotiunilor cu uleiurile de corp

Deși loțiunile hidratante sunt special concepute pentru menținerea pielii în formă optimă și prevenirea uscării sale excesive, uleiurile de corp s-au dovedit a fi mai eficiente, datorită substanțelor naturale din compoziția lor.

Uleiurile formează o barieră protectoare la suprafață pielii și sunt absorbite foarte bine în dermă, mai ales după duș. Specialiștii recomandă uleiul de cocoș, migdale dulci sau argan pentru un efect intens de hidratare. La fel de eficient este și uleiul din semințe de struguri, extrem de bogat în antixiodanti, care ajută la regenerarea celulelor cutanate și eliminarea petelor inestetice.

Utilizarea spray-urilor de corp cu ingrediente naturale

Apă de trandafiri este un produs natural foarte popular, tocmai pentru proprietățile sale hidratante și emoliente. Formula specială este preparată prin distilarea cu aburi, metodă care permite păstrarea uleiurilor esențiale în petalele de trandafiri utilizate în procesul producției.

În afară de faptul că ajută pielea uscată să își redobândească suplețea și hidratarea, apă de trandafiri furnizează și antioxidanți și substanțe antiinflamatoare, vindecând iritatiile și prevenind instalarea semnelor de îmbătrânire prematură a pielii. Un înlocuitor natural al apei de trandafiri este și spray-ul de corp cu aloe vera și vitamina E, cu efecte similare.

Aplicarea corectă a uleiurilor esențiale hidratante

Uleiurile esențiale hidratante sunt folosite până și de vedetele internaționale în ritualul de înfrumusețare, datorită eficacității lor dovedite. Însă pentru obținerea de rezultate excepționale, este nevoie de aplicarea lor corectă, în funcție de acțiunea lor de bază.

Astfel, folosiți uleiul de cocoș pentru tratarea deshidratarii pielii de la nivelul brațelor și picioarelor, uleiul de migdale pentru îngrijirea buzelor și a cuticulelor și miere pentru măștile faciale aplicate acasă.

De exemplu, dermatologii recomandă mierea de manuka, produsă în Nouă Zeelandă, pentru reducerea inflamatiilor de la nivelul țesutului cutanat, vindecarea pielii predispuse acneei și hidratare. Acest produs natural special s-a dovedit eficient și în tratarea eczemei și a psoriazisului, afecțiuni dermatologice caracterizate prin dezvoltarea de porțiuni uscate, solzoase pe suprafață pielii.

uleiuri esentiale relaxa moldova

Evitarea săpunului clasic în curățarea pielii

Una dintre cauzele deshidratării grave a pielii este folosirea săpunului clasic, care conține sufalți și ingrediente antibacteriene cu efect sigur de uscare excesivă și creștere a sensibilității pielii. Înlocuiți-l cu o loțiune de curățare sub formă de cremă, care să aibă în compoziție ingrediente naturale, precum fulgii de ovăz sau mierea. Gelul de duș obișnuit nu hidratează la fel de bine precum formulele de tip cremă sau ulei.

O altă soluție propusă de dermatologi este să adăugați o cantitate generoasă de uleiuri esențiale în gelul obișnuit de dus, pentru o porție suplimentară de hidratare și regenerare a pielii.

Aplicarea cremelor în straturi

Un truc nou descoperit de specialiști este aplicarea cremelor și a produselor de îngrijire a pielii în straturi. În loc să folosiți o cantitate mare de crema grasă, utilizați câte un strat mai subțire din mai multe creme, pentru crearea de bariere multiple la nivelul țesutului cutanat.

Începeți ritualul de îngrijire cu o loțiune de curățare cu ceramide, care fortifică barieră naturală de protecție a pielii. Aplicați apoi un ser hidratant pe baza de acid hialuronic, pentru a suplimenta rezervă de umiditate la nivelul celulelor pielii (această substanță este hidrofilă, ceea ce înseamnă că atrage umiditatea din mediu și o menține în piele). La final, aplicăți o crema hidratantă ușoară pentru ten și una specială pentru ochi.

Același principiu se aplică și pentru îngrijirea pielii de pe corp – folosiți o crema de curățare hidratantă, aplicați apoi ulei de corp și, la final, un strat subțire de loțiune emolientă cu efect protector.

Exfolierea periodică a pielii

Deshidratarea pielii conduce la acumularea de celule moarte și apariția zonelor descuamate, care împiedică absorbția agenților hidratanti și afectează aspectul exterior al țesutului cutanat. Din acest motiv, pentru că produsele de hidratare să funcționeze, este nevoie de exfolierea pielii cu produse adaptate necesității sale sau cu măști naturale pregătite în casă, cu zahăr sau alte ingrediente cu efect de scrub.

Atunci când alegeți un produs exfoliant, nu optați pentru unul destinat pielii grase, întrucât efectul de uscare excesivă va fi mai accentuat.

Consumul alimentelor potrivite

Măsura în care pielea este hidratata este dictată și din interior. O dietă bogată în grăsimi sănătoase, respectiv cele provenite din peștele gras și fructele oleaginoase, îmbunătățește capacitatea pielii de a-și menține nivelul optim de hidratare. Acizii grași esențiali omega-3 și omega-6 păstrează membrană celulară sănătoasă, așadar contribuie la reținerea apei în interiorul celulelor cutanate.

De asemenea, suplimentarea alimentelor bogate în vitamina E, precum migdalele sau spanacul, ajută la menținerea umidității în interiorul pielii, dar și la repararea țesuturilor cutanate bolnave.

Sursa: Sfatulmedicului.ro

Distribuie articolul: