Cu toate acestea, fortificațiile lor sunt mai mult ca blocaje rutiere decât structuri defensive. Armata rusă înțelege că soldații ucraineni pot traversa Nipru și pot lansa o contraofensivă în partea de est a regiunii Herson, amenințând toate comunicațiile lor terestre critice până în Crimeea, informează unimedia.net.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), invadatorii au stabilit poziții defensive. Acest lucru indică pregătiri intense pentru apărare pe malul stâng al Niprului. Invadatorii au săpat tranșee și au construit zone de concentrare în estul Hersonului de la începutul lunii octombrie 2022, anticipând o retragere din malul drept al Niprului și din centrul regional.


„Trupele ruse se pregătesc fie pentru o apărare în profunzime, fie pentru desfășurarea de operațiuni operaționale sau strategice de întârziere. În mod clar, ele nu se așteaptă să poată împiedica trupele ucrainene să treacă râul și nu acordă prioritate pozițiilor defensive pentru a opri astfel de o trecere”, se spune în raport.


Analiştii notează că poziţiile ruse de apărare sugerează că conducerea militară rusă consideră perspectiva unei contraofensive ucrainene peste Nipru ca pe o ameninţare serioasă. Satelitul a înregistrat fortificațiile invadatorilor de pe Kinburn Spit și din jurul lui. Ei indică faptul că ocupanții nu se așteaptă să-și mențină pozițiile chiar pe scuipat în cazul unei contraofensive.

Pozițiile ocupanților / ISW


„Cel mai probabil, ocupanții se așteaptă ca Forțele Armate ale Ucrainei să ocupe Kinburn Spit, dar intenționează să le împiedice să înainteze pe continentul regiunii Herson și să se apere de un atac amfibiu asupra terenurilor care înconjoară imediat joncțiunile spit cu continentul regiunii”, analizează ISW.


Pozițiile defensive ale armatei ruse sunt optimizate pentru a proteja împotriva forțelor ucrainene care încearcă să avanseze de-a lungul liniilor de aprovizionare. Majoritatea acestor poziții au flancuri deschise, care se termină în mijlocul câmpurilor. Multe dintre aceste poziții nu se află la o distanță de sprijin tactic una de cealaltă, ceea ce face ca fiecare dintre ele să fie vulnerabilă la încercuirea tactică ucraineană.

Pozițiile ocupanților / ISW

Potrivit analiștilor Institutului, ocupanții vor încerca să întârzie, mai degrabă decât să oprească, ofensiva ucraineană de pe malul de est al Niprului pentru a disloca mai multe întăriri. Dacă forțele ucrainene câștigă un punct de sprijin pe malul stâng, ele pot amenința cu o contraofensivă suplimentară împotriva Melitopolului ocupat.

„ISW nu oferă previziuni cu privire la viitoarele operațiuni ucrainene și nu face nicio evaluare cu privire la capacitatea Ucrainei de a desfășura operațiuni de contraofensivă, despre care s-a discutat mai sus. Armata rusă, însă, consideră clar o contraofensivă ucraineană prin Nipru. și/sau prin Kinburn Spit cât se poate și foarte periculos”, spun analiștii.

Contraofensivă în regiunea Herson
Încă din primele zile ale războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, Hersonul și cea mai mare parte a regiunii au fost sub ocupație rusă. La 11 noiembrie, armata ucraineană a intrat în Herson. În teritoriile eliberate, agențiile de aplicare a legii din Ucraina înregistrează crime de război ale rușilor – ucideri de civili, violență, răpiri, deportare forțată, jaf și așa mai departe. Specialiștii lucrează cu gropi comune, unde găsesc cadavre mutilate.

În ciuda eliberării părții de pe malul stâng al regiunii Herson, invadatorii continuă să omoare civili. Deci, începând cu 26 noiembrie, rușii au ucis peste 30 de oameni pe teritoriul eliberat. În același timp, abia în ziua trecută, inamicul a făcut 54 de lovituri pe teritoriul regiunii. Drept urmare, rashiștii au ucis o persoană și au rănit încă două, inclusiv un copil.

Distribuie articolul: