Pentru că ne plac foarte mult ardeii umpluți, încercăm să-i preparăm în diferite combinații. De data aceasta ne-am oprit la o rețetă de ardei umpluți și gratinați cu cașcaval, la cuptor.

Sunt foarte gustoși în această combinație, mai ales serviți cu un sos dulce-picant de muștar cu miere. Este o rețetă puțin mai diferită decât rețeta clasică de ardei umpluți pe care o știm de la mama sau bunica.

Și mai găsiți pe blog și o rețetă de ardei umpluți cu legume și orez, în sos de roșii dulce-picant. Aceasta face parte din categoria rețetelor de post fără ulei. Este mai simplă, dar destul de gustoasă și mai sănătoasă.

O altă rețetă mai interesantă pe care noi o adorăm, este rețeta de ardei umpluți cu brânză feta la cuptor. Este o rețetă pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și ușor de preparat. Rețeta de față se prepară aproximativ ca rețeta clasică, dar la cuptor. Se prepară mai întâi umplutura de carne cu orez. Apoi se umplu cu aceasta jumătăți de ardei și se dau la cuptor cu puțin sos de roșii diluat. Nu se lasă decât să se pătrundă puțin ardeii, apoi se adaugă cașcavalul răzuit.

Ardeii umpluți și gratinați sunt delicios serviți fie cu sos de roșii, fie cu un sos dulce-picant de muștar cu miere. Sosul se prepară asemănător cu cel de la rețeta de gogoșari în sos de muștar.

Ingrediente
6 buc. ardei gras, tricolori
Pentru umplut:
500 gr carne tocată, amestec
1 ceapă mică
1 morcov
1/4 rădăcină de țelină
80 gr de orez
2 ouă
1/2 linguriță de sare
1 vârf de linguriță cu piper măcinat
1 vârf de linguriță cu usturoi granulat
puțin cimbru uscat
1/2 linguriță cu boia de ardei dulce și afumată
1/2 legătură de pătrunjel verde
2 linguri de ulei
Pentru sos:
500 ml suc de roșii aromat
250 ml apă
1 crenguță de cimbru
2 foi de dafin
Pentru gratinat:
200 gr de cașcaval
puțin oregano uscat
piper măcinat.

Mod de preparare
Mai întâi pregătim umplutura pentru ardei, care necesită un timp de preparare și altul de răcire.

Curățăm și tocăm ceapa, morcovul și rădăcina de țelină. Punem uleiul la încins și călim în el legumele, amestecându-le pentru a nu se arde. Când acestea se pătrund ușor, adăugăm carnea tocată. Amestecăm intens carnea cu legumele, pentru a se desface bine granulele de carne și a se pătrunde uniform. Adăugăm condimentele și lăsăm amestecul de ingrediente să se prepare până când carnea este bine pătrunsă.

Separat, fierbem orezul pentru 10 minute, apoi îl scurgem și îl adăugăm peste amestecul de carne cu legume. Mai amestecăm ingredientele pentru 4-5 minute pe foc, apoi le dăm deoparte și le lăsăm la răcit.

Când s-au răcit, adăugăm pătrunjelul verde, tocat și două ouă.

Pregătim ardeii și sosul de roșii și pornim cuptorul la 200 de grade Celsius.

Punem sucul de roșii diluat cu apă într-una sau două tăvi. Adăugăm câte o crenguță de cimbru și două foi de dafin. Spălăm ardeii și îi tăiem în jumătăți, păstrându-le și codițele. Îi răzuim de nervuri și semințe și îi clătim în interior. Apoi umplem jumătățile de ardei cu compoziția de mai sus și le așezăm în sosul din tavă.

Pasul de umplere a jumătăților de ardei
Compoziția pentru umplut ardeii se prepară integral, înainte de a o folosi la umplut / Shutterstock
Punem tava sau tăvile la cuptor pentru 15 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi, scoatem tava, presărăm cașcaval răzuit peste ardei, iar peste acesta presărăm oregano uscat și piper măcinat. Mai lăsăm tava cu ardei umpluți și gratinați cu cașcaval la cuptor pentru 5-6 minute, apoi stingem focul. Îi mai lăsăm și cu focul stins pentru alte 5-6 minute, apoi putem să îi servim.Patru jumătăți de ardei umpluți și gratinați cu cașcaval pe o farfurie.Sunt delicioși și simplu, cu sosul în care au fiert, dar sunt delicioși și glazurați cu sos de muștar cu miere.

 

Distribuie articolul: