Mulți părinți se plâng de faptul că în ultima perioadă copiii par să fie mai sensibili la infecții, punând imunitatea „scăzută” pe seama izolării sau a distanțării fizice din pandemie- scrie CSID. Însă adevărul este că imunitatea micuților nu a fost nici pe departe afectată de acest lucru. Singura cauză a numărului crescut de infecții respiratorii din această perioadă mai ales la copii este simpla expunere la agenții patogeni. La care putem adăuga, desigur, nerespectarea măsurilor de igienă, alimentația nesănătoasă, lipsa de odihnă corespunzătoare și, nu în ultimul rând, absența anumitor vaccinuri.

Realitatea este că pandemia chiar ne-a oferit un răgaz de la „banalele” viroze sezoniere și infecțiile foarte transmisibile din colectivități, cum ar fi răceala, gripa, infecția cu rotavirus sau norovirus.

Imunitatea „se antrenează” în primul rând în mediul familial

Sistemul imunitar în dezvoltare al copiilor „prinde” microbi constant din mediul înconjurător pentru a învăța ce virus este prietenos și care este cel periculos, astfel încât să se adapteze.

Iar acest mediu se referă în principal la cel familial, nu neapărat la cel din colectivități. Microbii pot fi „luați” de oriunde, dar mai cu seamă din casă, din interacțiunile cu părinții, frații, animalele de companie și din natură, mai ales din pământ.

Pe durata pandemiei, mulți copii și părinți au avut ocazia să petreacă mai mult timp împreună, fie în casă ori în natură, ceea ce din contră le-a adus un beneficiu în ceea ce privește „întărirea” imunității.

Deși aparent sistemul imunitar „are nevoie” de multă expunere, respectiv de multe infecții la activ, ca să se „întărească”, adevărul este că noi, ca specie, am evoluat în grupuri mici, nu în mulțimi. Și din acest motiv apar infecții din ce în ce mai diverse, ciudate și greu de tratat, pentru că adunările mari de oameni sunt mediul perfect pentru transmiterea virusurilor și evoluția/adaptarea/creșterea virulenței lor, explică dr. Jenn Dowd, expert în sănătate publică.

Am uitat de virozele pre-pandemice

Din fericire, medicina a găsit ac de cojocul multor agenți patogeni. Iar acesta poartă numele de vaccin.

Rubeolă, rujeolă, tuberculoză, mai nou COVID-19: toate aceste boli pot fi prevenite prin vaccinare sau, în cazul infecției, pot fi cu mult atenuate simptomele, iar complicațiile, date uitării.

Pandemia a însemnat și o scădere abruptă a cazurilor de gripă și crize de astm, ceea ce arată, fără niciun dubiu, că evitarea infecțiilor este benefică, nu nocivă pentru imunitate.

Și totuși, de ce copiii se îmbolnăvesc „parcă mai des” în această perioadă? Pe lângă aspectul imunității, pe care l-am lămurit anterior, mai trebuie spus un lucru: părinții „au uitat” cum era viața cu un copil în era pre-pandemică, cu 6 până la 8 episoade de viroze pe an.

Secreții nazale, conjunctivită, iritații pe piele, febră, diaree – toate acestea erau semnale pe care orice părinte le cunoștea înainte de COVID. Odată întrerupt temporar acest mecanism, pare că informațiile s-au pierdut pe parcurs. Asta ca să nu mai punem la socoteală că relaxarea a însemnat eliminarea tuturor măsurilor de precauție în cazul multor persoane, inclusiv o regulă elementară și de bun-simț, spălatul pe mâini.

Revenind la imunitate, dragi părinți, lăsați-vă copiii să se joace în natură, hrăniți-i corect, nu îi expuneți certurilor din familie, asigurați-le un somn bun. Folosiți-vă de ajutorul oferit de medicină, vaccinurile, și mai presus de toate învățați-i pe copii să respecte măsurile de igienă.

Acestea sunt cu adevărat acțiunile concrete care susțin imunitatea, nu expunerea intenționată la infecții, care pot veni cu un preț mult prea mare pentru sănătate.

Sursa:CSID

Distribuie articolul: