„Casa Memorială „Dumitru Matcovschi” din satul natal Vadul Rașcov vă așteaptă să-i treceți pragul. Sora mai mică a poetului, Valentina, și nepoata după soră, Stela, sunt în sat și vă pot însoți într-un tur ghidat în locurile copilăriei poetului”. Așa sună invitația lansată de admistratorul paginii oficiale Dumitru Matcovschi. 

Dincolo de gardul împletit din nuiele, așadar în curtea casei părintești, veți găsi prosoape pe masă și țoluri întinse pe scaune.

22815330_2027290554151542_7382613869447873504_n

Poetul își numea satul de baștină, situat pe malul Nistrului, “Mărgioară”. Casa părintească a fost numită muzeu în anul în care Dumitru Matcovschi a împlinit vârsta de 72 ani. Prezent  la inaugurare, îndurerat de priveliştea caselor părăsite din satul său, scriitorul i-a rugat pe oamenii din Vadul Raşcov şi din întreaga Basarabie să nu plece de acasă:

„Din păcate, vremurile au fost vitrege cu noi, ne-au împrăştiat. Unii au plecat din sat, alţii şi-au părăsit cu totul ţara. Iată, văd case părăsite, uşi bătute în scânduri, vă rog frumos, nu căutaţi norocul dincolo de locşorul acesta. Pământul Basarabiei este cel mai frumos, cel mai roditor din lume”.

Satul Vadul Rașcov, înființat în anul 1426, este o perlă a Moldovei. Aici veți găsi priveliști rare, dealuri stâncoase prin care Nistrul și-a făcut cale, chilii rupestre, cel mai mare cimitir evreiesc din țară.