Ospățul Sânzienelor ne adună de 5 ani și nimic din ce se întâmplă la acest frumos eveniment nu este întâmplător. Promovăm IA românească, o celebrăm de Ziua Universală a Iei și îndemnăm participantele să aducă cele mai veritabile comori din garderoba lor tradițională, moștenite de la bunici sau cusute de mâna lor. Îți dăm 10 motive ca să iei mâine, 24 Iunie, prânzul la pachet și cea mai frumoasă ie și să vii, la ora 12:00, să prânzim pe păturică, pe iarba de lingă Clopotniță în Parcul Catedralei.

1. Manifest pentru IE

E un Flashmob, însă într-un fel pe care îl practicau fetele din cele mai vechi timpuri în această zi, în preajma Sânzienelor: se adunau să cânte și să împletească din flori de levănțica și spice de grâu coronițe. Nu e un eveniment comercial, e mai degrabă unul de suflet și de comunitate, de inspirație și de revenire la rădăcini.

2. Prânzim împreună

Ne aducem mâncărica la pachet, aducem prăjituri sau fructe și prânzim pe iarbă, așa cum o făceau în trecut bunicile noastre, așa ca niște adevărate Sânziene!

3. Socializăm despre tradiții, Creații și lucrul manual 

Ospățul e motiv de reîntâlnire, de multă comunicare, de un picnic cu prietenele, colegele, cu familia sau cu picii. La eveniment vin și multe creatoare de ie, interprete de muzică populară care știu să valorifice și să tălmăcească Ia tradițională românească.

4. Pornim o IE

Membrele grupurilor “Sezătoare Basarabia”, care ni s-au alăturat și în anii precedenți; a grupului “MăiestrIA”, concurs la care am foat și parteneri media vor fi la eveniment pentru a ne molipsi de cusut ie. Dacă vrei să începi să coși propria IE și nu știi de la ce să pornești – Acu-i Acu!

5. Ne hidratăm cu OM

Duminică se anunță a fi vreme bună și răcoroasă, perfectă pentru flash-mobul de amiază. Ne vom hidrata cu apa OM, iar copii vor primi câte o sticluță OM Kids cu design nou, cu cioc, foarte comode pentru participanții mici.

6. Inedit și în premieră:
La Ospățul Sânzienelor vom avea o prezentare de modă ca la carte! Micile modele de la Agenția Mone Models vin cu o defilare de ii, rochițe și cămăși tradiționale, brodate de Tihu’s Embroidery Studio. Abia așteptăm să le admirăm!

7. Împletim coronițe, achiziționăm… iar primele 10 fete venite primesc o coroniță cadou din partea meșteriței handmade Elena Căpățână. Ea ne-a promis să aducă și coronițe din levănțică sau flori de câmp. Iar dacă voi veniți cu florile la eveniment, Elena vă va ghida cum să vă împletiți singure o coroniță!

8. Copiii au parte de jocuri educative

Cei de la EduJoc vin cu mai multe jucării educative din lemn pentru ca picii care vin la ospăț să aibă ocupație.

9. Facem poze frumoase în IE

An de an sânzienele vin cu ii superbe, procurate, moștenite sau create chiar de mâinile lor. Cele mai frumoase și sclipitoare fotografii vor fi imortalizate de fotografii prezenți la eveniment anume ca să prindă în obiectiv atâta frumos laolaltă.

10. Descoperim tradiții, valori, obiceiuri, comori, tezaurul buneilor 

Ospățul Sânzienelor este legătura dintre trecut și viitor. Ornamentele de pe ii, cămășile cu istorie țin să le transmită urmașilor ce frumusețe are acest neam. O ai și tu acasă, în garderobă? Puneți IA și Vino la șezătoarea noastră!

Foto: Arhivă Ea.md