Locuitorii municipiului Chișinău ar putea plăti cu aproape 40% mai mult pentru apă, ca urmare a solicitării întreprinderii municipale „Apă Canal Chișinău” de ajustare a tarifului mediu, scrie Bani.md. Compania a depus cererea la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), propunând un tarif mediu de 22,22 lei pentru un metru cub de apă, ceea ce reprezintă o creștere de 37,6% față de tariful actual.

 

Apă Canal Chișinău își susține solicitarea prin necesitatea reală de finanțare a cheltuielilor pentru a acoperi costurile operaționale la prețurile actuale.

Conform companiei, cheltuielile includ:

  • 3,6 milioane lei pentru gazele naturale.
  • 34,4 milioane lei pentru reactivii folosiți la tratarea apei și epurarea apelor uzate.
  • 5,69 milioane lei pentru energia termică.
  • 15,97 milioane lei pentru serviciile de asfaltare.
  • 2,52 milioane lei pentru serviciile de cleaning.

Consumul total prognozat de energie electrică pentru anul 2024 este de 77 milioane kWh, cu un consum tarifar estimat la 75,51 milioane kWh. Cheltuielile reale prognozate pentru 2024 sunt de 146,6 milioane lei, în timp ce cele incluse în calculul tarifelor sunt de 143,8 milioane lei, creând astfel un deficit artificial de circa 2,8 milioane lei din cauza reglementărilor ANRE privind apa care nu aduce venit.

Devierile tarifare totale, calculate fără corecția redevenței și insuficiențele pentru plata serviciului datoriei pe împrumuturile investiționale, constituie 152,9 milioane lei. Această sumă reflectă diferențele dintre cheltuielile reale și cele aprobate în cadrul tarifelor actuale.

În prezent, tariful la apă și canalizare este de 15,30 lei pentru consumatorii casnici și de 24,46 lei pentru consumatorii non-casnici, tarife majorate deja la începutul anului 2023 cu 43%. Noua ajustare propusă va adăuga presiune financiară asupra locuitorilor și firmelor din Chișinău.

 

Distribuie articolul: