În ultimele luni, în Republica Moldova a crescut numărul cazurilor de escrocherie online, care țintesc persoanele ce vând bunuri pe site-urile de anunțuri și rețele de socializare. Schema hoților virtuali este foarte simplă. 

Schema este simplă, explică AGORA.md. „Infractorii propun avansul sub pretextul că la moment nu se află în țară sau nu se pot apropiat, dar doresc numaidecât să-l procure. Ulterior infractorii solicită de la victimă datele cardului bancar, și anume codul de 16 cifre. După ce victima îl transmite, infractorul încearcă să se logheze în sistemul web-banking a băncii emitente a cardului doar cu codul cardului”, spune Marian Gherman, ofițer de investigații la Centrul pentru Combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații al MAI.

Pentru logarea în sistemul web-banking, e nevoie și de un cod de unică folosință. Aici escrocii fac următorul pas.

„După ce infractorul a solicitat de la persoană codul cardului bancar, îi spune că dorește să-i transmită acum avansul, dar are nevoie de codul de unică folosință. Persoana, dorind să primească avansul, îi transmite codul de unică folosință”, explică ofițerul de investigații.

Din acest moment, infractorul are acces la sistemul web-banking al victimei și a tuturor cardurilor emise de bancă. Ultimul pas este transferul banilor pe cardurile complicilor sau extragerea de la bancomat.

Pentru a nu deveni victimele escrocilor de anunțuri online, urmați o regulă simplă: nu transmiteți niciodată datele complete ale cardului persoanelor necunoscute.

„Pentru a primi un avans pe contul bancar e nevoie sau de datele contului bancar, sau doar de numărul cardului și numele titularului cardului. Data expirării cardului, CVV-ul și, mai ales, codul de unică folosință, nu sunt necesare pentru efectuarea unei tranzacții”, explică ofițerul de investigații.

O victimă a fost prejudiciată cu 284 de mii de lei

Doar în ultima jumătate de an, polițiștii moldoveni au primit 31 de plângeri de la victime, prejudiciul total ridicându-se la 725 de mii de lei. Numărul real al fraudelor este însă mult mai mare.

„La moment, cel mai mare prejudiciu care i s-a comis unei victime a fost de 284 de mii de lei”, menționează omul legii.

Ați fost păcălit? Acționați imediat!

Odată păcălită, victima are la dispoziție doar câteva minute pentru a preveni sustragerea banilor din contul său.

„Am avut două cazuri în care au fost returnați banii, dar asta datorită faptului că persoana momentan a sunat la bancă și a explicat situația creată, că au fost extrași banii și transferați prin metoda P2P la un cont anumit. Angajatul băncii a depistat contul și l-a blocat automat, iar banii au rămas blocați pe contul infractorilor și automat pot fi returnați”, afirmă Marian Gherman.

În lipsa unei reacții rapide, șansele de recuperare a banilor se reduc dramatic, acest lucru depinzând de faptul dacă infractorii s-au folosit sau nu de bani.

Banii lasă urme

Partea bună este că escrocii nu sunt greu de identificat. „Orice acțiune în spațiul internet și, mai ales, cu banii, lasă o urmă. Pentru noi e important să găsim această urmă”, spune polițistul.

În ultima perioadă, băncile și-au informat clienții despre existența schemei.

Noi am mers în stradă și am întrebat trecătorii ce vor face dacă li se vor cere numărul și codul de unică folosință al cardului bancar. Toți trecătorii abordați ne-au spus că nu au de gând să le dea necunoscuților aceste informații.

Ce riscă infractorii

Cele 31 de plângeri ale victimelor escrocheriei de pe anunțurile online sunt obiectul unei investigații penale, care poate dura câteva luni. În funcție de suma furată, infractorii riscă până la 12 de ani de închisoare.

Sursa: AGORA