CNAM demarează procesul de achitare a primei de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă pentru anul 2022. Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând de joi, 30 decembrie, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2022. Până pe 31 martie inclusiv, cetățenii pot beneficia de reduceri în mărime de 50%, 60% sau 75% din valoarea integrală a primei de asigurare, care constituie 4056 de lei.

Astfel, proprietarii de teren agricol au parte de reduceri de 75% şi achită 1014 lei.

Persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor, beneficiază de reduceri de 60% şi vor plăti 1 622,40 lei.

Fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în Republica Moldova vor achita 2 028 de lei, ceea ce reprezintă 50% din prima de asigurare medicală;

Mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesiunea de medic de familie vor achita prima în mărime integrală.

Achitarea primei de AOAM, inclusiv de către categoriile de persoane care au obligația de a achita prima în mărime integrală, poate fi efectuată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay, băncilor comerciale sau la ghişeele oficiilor poştale. Doritorii de a achita prima de asigurare cu cardul bancar sau de pe un dispozitiv conectat la internet urmează să acceseze pagina mpay.gov.md, să selecteze câmpul „Alege serviciul”, să aleagă serviciul „Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă”, să introducă datele solicitate în formular, după care să urmeze paşii necesari, în funcţie de modalitatea de achitare. În cazul plăţii prin MPay nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei AOAM în sumă fixă, însă nu mai devreme de 1 ianuarie şi este valabil până pe 31 decembrie 2022.

Totodată, cetăţenii care au întrebări referitoare la achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0800 99999 (apel gratuit atât din reţeaua fixă, cât şi mobilă) sau solicita informaţii prin e-mail – [email protected]. Reprezentanţii CNAM vă stau la dispoziţie zilnic, între orele 08:00-17:00, oferindu-vă tot sprijinul informaţional.

Totodată, cheltuielile suportate de pacienți la procurarea medicamentelor parțial compensate destinate tratamentului bolilor cronice au scăzut cu peste 50%, în noiembrie curent, urmare a aplicării unei noi metodologii de calcul, anunță Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.

Mai mulți beneficiari de medicamente compensate, mai multe rețete prescrise și produse farmaceutice eliberate, o reducere considerabilă a contribuției pacienților pentru medicamente parțial compensate sunt rezultatele aplicării, începând cu 1 noiembrie curent, a noii metodologii de calcul a sumelor fixe compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM). Informațiile au fost prezentate de secretara de stat a Ministerului Sănătății Zinaida Bezverhni și directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Ion Dodon,  în cadrul unei conferințe de presă.

Cheltuielile din fondurile AOAM pentru preparatele compensate eliberate în noiembrie curent s-au majorat cu circa 9 milioane de lei față de luna octombrie și astfel au ajuns la circa 63 de milioane de lei.

Ponderea cea mai mare a cheltuielilor a revenit medicamentelor destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare, pentru care în noiembrie s-au alocat cu 4,4 milioane de lei mai mult față de media pe 10 luni 2021.

„În luna noiembrie, cheltuielile pacienților pentru medicamente parțial compensate destinate tratamentului bolilor cronice au scăzut cu 57,3%, iar numărul denumirilor comerciale de medicamente oferite gratuit s-a dublat, de la 92 de poziții la 172.

Totodată, în luna noiembrie au fost prescrise și valorificate în farmacii aproximativ 324 de mii de rețete pentru medicamente parțial compensate, cu 17 mii mai multe față de media pe zece luni ale 2021. Aceste cifre vorbesc despre eficiența noii metodologii și despre faptul că sporește accesul populației la medicamente”, a declarat directorul CNAM, Ion Dodon.

Mai multe detalii despre compensarea medicamentelor găsiți pe msmps.gov.md și pe cnam.md.

Citește și: În 2022, crește salariul mediu lunar pe economie și se majorează indemnizația unică acordată la nașterea fiecărui copil. Decizia Guvernului

Distribuie articolul: