În 2024 avem un an bisect, ceea ce înseamnă că va avea 366 de zile, inclusiv o zi adăugată în luna februarie, care va avea 29 de zile. Anii bisecți sunt cei în care se adaugă o zi suplimentară pentru a menține sincronizarea cu anul astronomic sau sezonier.

Ziua de 29 februarie vine cu o mulțime de superstiții, pe care oamenii ar trebui să le pentru a nu avea ghionion în viață. Anul bisect reprezintă un fenomen temporal distinct în calendarul gregorian.

Acesta survine o dată la patru ani și constă în adăugarea unei zile suplimentare în luna februarie, având un total de 29 de zile în loc de cele 28 obișnuite. Această ajustare este importantă pentru a sincroniza calendarul cu durata reală a unui an tropic, care este de aproximativ 365 de zile și 6 ore.

Tradiții pentru acest an bisect

Anii bisecți vin cu multe superstiții și tradiții în toată lumea. Principalele credințe populare sugerează că într-un an bisect este de evitat să te căsătorești, deoarece relația nu va funcționa. Totodată, se recomandă să nu divorțezi în această perioadă, pentru că se spune că, după o astfel de separare, cei implicați vor rămâne singuri mult timp.

În 2024 este indicat să nu îți schimbi locul de muncă sau domeniul în care lucrezi. Există și credințe populare legate de demararea unor proiecte noi care ar fi mai bine să fie amânate pentru anul următor. Acest aspect se referă la inițierea construcției unei case, începerea unei afaceri sau realizarea unor achiziții costisitoare. Dacă nu respecți această superstiție riști să ai ghinion.

Fetele își pot cere iubiții în căsătorie

Se spune că, pe 29 februarie, fetele aveau dreptul să-și ceară iubiții în căsătorie, având astfel inițiativa în relație. Dacă bărbatul respingea propunerea, era obligat să ofere iubitei sale 12 perechi de mănuși. Motivul acestei practici mai neobișnuite era că fata ar fi purtat mănușile pe tot parcursul anului pentru a ascunde rușinea provocată de absența unui inel pe deget. Această tradiție nu se mai respectă de multă vreme.

În anii bisecți, culesul ciupercilor este interzis

Bătrânii din mediul rural transmit generațiilor mai tinere o legendă tradițională care susține că la fiecare patru ani, în anii bisecți, culesul ciupercilor este interzis. În această perioadă toate ciupercile devin otrăvitoare.

Întrucât anotimpurile și evenimentele astronomice nu se repetă într-un număr întreg de zile, calendarele care au același număr de zile în toți anii deviază încet în raport cu respectivele evenimente care ar trebui să aibă loc cu periodicitate de un an. Inserând (intercalând) o zi această deviație se corectează.

În calendarul gregorian, calendar standard actualmente în aproape toată lumea, majoritatea anilor multipli de 4 sunt bisecți. În fiecare an bisect, luna februarie are 29 de zile în loc de 28. Adăugarea unei zile suplimentare la fiecare an compensează faptul că perioada de 365 de zile este mai scurtă decât un an tropic cu aproape 6 ore. Acest calendar a fost utilizat pentru prima oară în 1582.

Sunt necesare unele excepții de la această regulă simplă, întrucât durata anului tropical este puțin mai mică decât 365,25 zile. Eroarea se acumulează și pe o perioadă de 4 secole ea ajunge la 3 zile. Pentru aceasta, calendarul gregorian renunță la trei ani bisecți în 400 de ani. Aceasta se face prin renunțarea la ziua de 29 februarie în anii multipli de 100 și care nu sunt și multipli de 400, potrivit Wikipedia.

 

 

 

Distribuie articolul: