În fiecare an, la 17 mai, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale – boală cronică care se manifestă prin creșterea constantă a tensiunii arteriale peste valoarea de 140/90 mmHg. În lipsa tratamentului, hipertensiunea duce la complicații severe, precum accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, boală cronică de rinichi.
În Republica Moldova persoanele cu hipertensiune beneficiază gratuit de asistență medicală, în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate. La majoritatea pacienților hipertensiunea arterială apare odată cu înaintarea în vârsta. Boala nu poate fi tratată definitiv, dar poate fi controlată prin administrarea cu regularitate și pe tot parcursul vieții a preparatelor antihipertensive, prescrise de medicul de familie sau medicul cardiolog.

„În ultimii ani se observă o tendință de „întinerire” a pacienților cu hipertensiune arterială, în special din cauza unui stil de viață dezechilibrat. Excluderea factorilor de risc, mă refer la cei modificabili, este intervenția de bază în hipertensiunea arterială. Din aceștia fac parte stresul, inactivitatea fizică, fumatul, consumul de alimente grase, de sare în exces, dar și alcool. Eliminarea acestor factori de risc poate preveni apariția hipertensiunii arteriale, iar la pacienți hipertensivi reduce valorile tensionale și, respectiv, cantitatea medicamentelor administrate pentru controlul acestora”, a declarat Anna Moiseeva, medic cardiolog, doctor în științe medicale, la Institutul de Cardiologie.

Deseori, prezența hipertensiunii arteriale nu este însoțită de simptome, iar din acest motiv este numită „ucigașul silențios”. În alte cazuri persoanele au dureri de cap, amețeli, dereglări de vedere, iar pentru depistarea precoce a hipertensiunii se recomandă automonitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu și controlul medical anual.
„Fiecare acum trebuie să aibă acasă un tensiometru, dar și să știe că este important de adresat la timp la medic”, spune Maria Nichitici, o pacientă de 59 de ani, internată cu urgență hipertensivă la Institutul de Cardiologie. „Am hipertensiune de mai mulți ani, dar credeam că este o durere de cap care va trece, nu știam cauza, nu mergeam la medic, iar starea s-a tot agravat. Acum mă strădui să urmez fără întrerupere tratamentul și să mănânc verdețuri, fructe, legume, ca să mă simt mai bine”.
Menținerea valorilor tensionale majorate un timp îndelungat are un impact negativ asupra întregului organism, în special asupra creierului, inimii, rinichilor și ochilor.