SUA nu au aliat mai bun ca România, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, la conferința de presă comună susținută la București împreună cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, informează DIGI24. „Cred că puține națiuni înțeleg mai bine decât România cât de important este să luptăm pentru suveranitatea și integritatea teritorială”, a afirmat oficialul Guvernului american.

„Prima mea vizită la București a avut loc în 1997 când l-am însoțit pe președintele Clinton. Îmi amintesc ca și cum a fost ieri, zeci de mii de români, tricolorul desfășurat de președintele Clinton și ceea ce a spus că vom fi alături de voi. A fost o plăcere să mă întorc după 25 de ani, mai ales că acum construim parteneriatul pentru următorii 25 de ani. E un parteneriat robust, susținut ce investiții. E un parteneriat bazat pe valori comune, dreptul internațional, SUA rămân angajate în sprijinirea eforturilor României pentru consolidarea statului de drept și combaterea corupției. Țările noastre cooperează strâns la Marea Neagră, un focus important pentru NATO”.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu: În urma vizitei în Washington pentru pregătirea României, am convenit să continuăm și mai strâns cooperarea și să lansăm campania de comunicare publică pe acest subiect anul viitor

„Parteneriatul e mai solid ca niciodată, aduce beneficii reciproce românilor și americanilor. Obiectivul comun este de a dezvolta în continuare parteneriatul strategic. Următoarea rundă de dialog va avea loc la București, în primăvara anului viitor. Discutam despre creșterea prezenței militare în România, ceea ce iată s-a întâmplat, avem aproape 4000 militari. Am vorbit de aderarea României la OCDE și mulțumesc SUA pentru ajutor, am dobândit statutul de candidat. Am discutat despre importanța unui raport pozitiv al Departamentului de Stat privind traficul de persoane și avem un raport pozitiv. Avem o veste bună: azi are loc audierea în Congresul SUA al viitorului ambasador SUA la București. Mă bucur că avem această coincidență, deși nu e chiar o coincidență. Atât SUA cât și România împărătășesc o preocupare comună pentru securitatea energetică a statelor vecine, am discutat despre ce putem face în continuare pentru securitatea energetică a Ucrainei și Moldovei. Am discutat evident și despre prioritatea României la Visa Waiver. În urma vizitei în Washington pentru pregătirea României, am convenit să continuăm și mai strâns cooperarea și să lansăm campania de comunicare publică pe acest subiect anul viitor”, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.