Contraceptivele orale (anticoncepționalele) reprezintă comprimate medicamentoase hormonale al căror rol este prevenirea sarcinii, prin inhibarea ovulației și îngroșarea mucusului de la nivelul colului uterin, făcând, astfel, trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină și în trompele uterine dificilă. Cel mai folosit tip de anticoncepționale este cel combinat, care conține atât estrogen, cât și progesteron. Există și varianta care conține doar progesteron.

Există o mare varietate de contraceptive orale sigure și eficiente. În ciuda evoluției tehnologiei și cunoștințelor referitoare la contracepție, afectarea fertilității după întreruperea tratamentului contraceptiv rămâne o temă mult vehiculată.

“Utilizarea contraceptivelor orale pe termen lung nu afectează fertilitatea. Cercetătorii au descoperit că utilizarea contracepției orale a dus la o întârziere temporară a fertilității, comparativ cu femeile ce foloseau o metoda contraceptivă de barieră. De regulă, ciclul menstrual ar trebui să revină în aproximativ trei luni de la oprirea contracepției orale, în multe cazuri chiar și mai devreme. Chiar și așa, în funcție de contraceptivul utilizat și de fiecare persoană în parte, ar putea fi înregistrată o mică decalarea a revenirii feritilității. Asta nu înseamnă că fertilitatea este afectată sau redusă de contracepție”, spune dr. Alexandru Ciulcu, medic obstetrician-ginecolog.

Anticoncepționalele produc un ciclu hormonal menstrual aparent normal, care poate ascunde astfel afecțiunile subiacente.

“Prin urmare, după întreruperea contracepției orale, unele paciente pot descoperi probleme de reproducere. Anumite afecțiuni care pot cauza ovulații neregulate sau lipsa ovulației (anovulație) sunt: hiperprolactinemie, hipertiroidism sau hipotiroidism, greutate scăzută, obezitate, sindromul ovarelor polichistice. Cu alte cuvinte, dacă ați avut menstruații neregulate înainte de a începe administrarea pilulelor contraceptive, probabil că le veți avea din nou după ce vă opriți. La întreruperea anticoncepționalelor, este posibil să descoperiți că există și alte probleme care vă împiedică să rămâneți gravidă, mai completează medicul.

Utilizarea anticoncepționalelor, indiferent de tipul acestora sau de durata tratamentului, nu are un efect negativ asupra abilității pacientelor de a obține o sarcină după întreruperea administrării. Totuși, este vitală consilierea pacientelor în vederea alegerii metodei contraceptive potrivite.

În ce situații anticoncepționalele pot să își piardă eficiența

Atunci când sunt administrate conform indicațiilor, riscul estimat de a rămâne însărcinată este de 0.3%. Totuși, în realitate, având în vedere erorile de administrare sau reacțiile adverse, în studiile clinice, s-a dovedit că riscul unei sarcini este de 9%. Eficacitatea contraceptivelor orale poate fi scăzută de administrarea inadecvată, malabsorbția intestinală, interacțiunile cu alte medicamente (scăzând nivelurile de estrogen sau de progesteron).

Citește continuarea pe: csid.ro

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: