Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a inclus pe agenda de vineri, 23 septembrie, solicitarea Moldovagaz privind majorarea tarifelor la gaz. Moldovagaz a cerut un tarif mai mare cu peste 31%, mai exact, de 27 de lei și 66 de bani fără TVA, adică de 29 de lei și 87 de bani cu TVA. 

Principalul factor invocat de furnizor este creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale din luna iunie a anului curent până în prezent.

„Solicitarea a fost făcută în strictă conformitate cu legea, o decizie pozitivă a autorității de reglementare va permite companiei să acopere integral costul achizițiilor de gaze și să asigure îndeplinirea obligațiilor contractuale față de furnizor”, susține șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

Moldovagaz își dorește ca viitorul tarif să fie aplicat din data de 1 octombrie 2022.

Potrivit ANRE, prețul de procurare a gazelor naturale de către S. A. ,,Moldovagaz” de la S. A. P. „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumul de gaze naturale consumate în luna iunie, până la 1459 $/1000 m3 – pentru gazele naturale consumate în luna august și 1883 $/1000 m3 pentru luna septembrie 2022.

„Specialiștii din cadrul Agenției vor examina argumentele invocate de furnizor și vor reveni cu o decizie asupra proiectului în termeni proximi”, se menționează într-un comunicat ANRE.

Începând cu ziua de 12 august, consumatorii achită 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Distribuie articolul: