Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a abrogat vineri, 17 martie 2023, Hotărârea ANRE nr. 636 din 14.12.2021 cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale prestat de către Rotalin Gaz Trading.

Aceasta are loc la aproape trei săptămâni de la adoptarea de către ANRE a altei decizii, prin care tarifele pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale prestat de către Rotalin Gaz Trading au fost ajustate, transmite Mold-street.com.

Astfel noile tarife, majorate de câteva ori (în cazul rețelelor de presiune joasă chiar de 10 ori), pot fi aplicate fără impedimente:

  • tariful pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale livrate prin rețelele de presiune înaltă – 649 lei/1000 metri cubi, în loc de 530,56 lei/1000 metri cubi
  • tariful pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale livrate prin rețelele de presiune medie – 2.135 lei/1000 metri cubi, în loc de 796,19 lei/1000 metri cubi
  • tariful pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale livrate prin rețelele de presiune joasă – 4.763 lei/1000 metri cubi, în loc de 467,28 lei/1000 metri cubi.

ANRE susţine că elaborarea tarifelor de distribuţie (pe 2 martie 2023 a fost publicată hotărârea) a avut loc în regim de urgenţă, deşi solicitarea a fost depusă de către operator, încă la finele lunii noiembrie 2022.

Potrivit ANRE, Rotalin Gaz a intervenit însă cu solicitări de efectuare a unor calcule suplimentare şi prezntarea de noi documente şi date financiare.

Menţionăm că Rotalin Gaz Trading SRL, este al doilea ca mărime furnizor de gaze din Republica Moldova şi la finele anului 2021 gestiona circa 1.300 de kilometri de reţele de gaze în 41 de localităţi, inclusiv un municipiu şi un oraş.

Compania controlată prin RTI Rotalin Gas Trading AG din paradisul fiscal Liechtenstein, de Jamal Sari Nuseibeh, pretinde în arbitraj internaţional, despăgubiri de circa 63 milioane dolari de la Republica Moldova.

În cererea sa, Rotalin acuză autorităţile de la Chişinău de faptul că tarifele reglementate de distribuție „au fost stabilite în mod nedrept la un nivel care nu ar permite niciodată recuperarea investiției sale – de fapt, acestea abia sunt suficiente pentru a asigura funcționarea sigură și securizată a rețelei sale”.

Distribuie articolul: