Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de SRL „BRM East Energy”, pentru o perioadă de 3 ani.

Platforma de tranzacționare reprezintă o platformă electronică pusă la dispoziţie şi exploatată de un operator al platformei, prin intermediul căreia participanții pot plasa şi accepta, incluzând dreptul de revizuire şi de retragere, oferte pentru achiziționarea/vânzarea gazelor naturale necesare pentru a răspunde fluctuațiilor pe termen scurt ale cererii sau ofertei de gaze naturale, în conformitate cu termenele şi condiţiile aplicabile platformei de tranzacționare, potrivit cărora OST realizează tranzacții în scopul desfășurării acţiunilor de echilibrare.

„Această decizie extrem de importantă vine la pachet cu suportul oferit de Uniunea Europeană pentru Moldova în achiziționarea și stocarea de gaze naturale. Stocarea va putea fi realizată în Romania, care acum tot cu suportul UE își majorează cu 33% sau un miliarde de metri cubi capacitățile sale de stocare” susține economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, toate aceste eforturi vor permite Moldovei să-și crească substanțial securitatea sa energetică, informează bani.md

„Prin efortul comun al ANRE, Guvernului din Moldova și cel din România, cu suportul Uniunii Europene și cu Implicarea Bursei Române de Mărfuri, Moldova face un pas enorm în libertatea energetică”.

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc 100%.

În data de 26 martie, Republica Moldova a aderat la Platforma de achiziţii comune a UE. Platforma urmează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.

În prezent, prețul mediu de achiziție este 620 de dolari pentru Republica Moldova. Potrivit prognozelor, prețul mediu de achiziție pentru acest an va fi peste 700-730 de dolari.

Distribuie articolul: