Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că Guvernul Republicii Moldova va acționa în judecată Gazpromul pentru declanșarea crizei energetice.

Într-un interviu acordat pentru Deutsche Welle, ministrul menționează că, în această iarnă, obiectivul Ministerului e să asigure populația cu gaz, curent și căldură.

Acesta învinuiește compania rusească Gazprom de situația creată și remarcă că compania energetică  nu respectă prevederile contractului.

Juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului. Și vom cere inclusiv despăgubiri colaterale, pentru că, din cauza lor, a trebuit să realocăm bani de pe alte segmente, să luăm credite… Noi am semnat un contract cu Gazprom și am mizat pe acel contract. Nu suntem în luna octombrie 2021 când ne-a expirat contractul cu Gazprom. Atunci ei puteau să ne spună că nu mai vor să semneze cu noi. Dar acum avem un contract în vigoare iar Gazprom nu a cerut rezilierea lui. Nu a cerut nici diminuarea volumului. Nimic. Pur și simplu își ignoră angajamentele. Și va plăti pentru asta.

Andrei Spînu accentuează că Gazpromul poate face orice și a demonstrat acest fapt, ,,tăind gazul europenilor”.  Dacă Gazpromul și-ar fi onorat obligațiunile contractuale, atunci criza energetică nu ar fi existat.

Noi avem cu Gazprom un contract în care este specificat volumul de gaz pe care rușii trebuie să ni-l livreze, formula de calculare a prețului și modul de achitare. Noi am achitat tot. Criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin. Și vreau să fiu auzit când spun asta. Dacă acest concern și-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare.

Amintim că, din luna octombrie, compania energetică Gazprom a redus livrările de gaz pentru țara noastră de la 8,06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri ale Nistrului), după cum prevede contractul, la 5,7 mln m3 pe zi.