Un singur fir de păr poate fi periculos pentru bebeluși și poate duce până la amputare. Sindromul turnichet sau sindromul garoului, cunoscut și sub numele de sindromul părului sugrumat, este o problemă puțin mediatizată și despre care lumea nu știe prea multe. Bloggerița și mama a trei copilași, Ana Smolnițchi, a vorbit despre acest sindrom periculos cu care s-a confruntat și copilul ei.

Bloggerița a explicat pentru cei peste 6. 500 de urmăritori ce este și cum se manifestă acest sindrom.

„Un fir de păr poate să facă prăpăd. Am vorbit despre asta într-un story, dar m-am gândit că e prea important ca să las informația doar acolo.

Un fir de păr sau de lână, răsucit în jurul degețelului sau chiar în jurul organului genital al bebelușului, poate să ducă la AMPUTARE. Firul de păr efectiv taie pielea.

Nu din auzite știu cât e de periculoasă această „strangulare”. Am pățit-o cu primul nostru copil. Nici nu am observat când firul meu de păr s-a prins de degetul de la picioruș. Efectiv se răsucește în jurul lui și absolut întâmplător l-am observat. E foarte ușor de confundat cu linia adâncită a degetului. M-am îngrozit când am înțeles cat de tare e prins firul și că nu am cum sa îl apuc, ca să îl scot. Era efectiv băgat în piele. Și am înțeles că era deja rană acolo. Mi-au trecut cele mai urâte scenarii prin fața ochilor. Soțului i-a reușit să îl scoată.

Acest fenomen a căpătat și o denumire prin anii ’70. Se numește sindromul turnichetului. Un fir de ață din îmbrăcăminte, un fir de păr sau de lână efectiv strangulează degetul, piciorul, mâna sau chiar penisul copilașului.

‼️Recomand să inspectați foarte atent corpul copilului, cât mai des, mai ales extremitățile, mai ales în perioada în care mamei îi cade foarte tare parul, așa cum se întâmplă la 2-3 luni după naștere. Iar primul semn al sindromului este umflarea și înroșirea părții afectate, dar și plânsul copilului.

Eu vă doresc să vă ocolească această nenorocire. Vă urez multa sănătate!

P.S. Dacă dați în căutare denumirea sindromului, pe Google, o să vă ia groaza. Eu am decis să nu pun o poză aici, e mult prea șocant pe alocuri.”

Din punct de vedere medical, sindromul turnichetului de păr este destul de frecvent la copii, mai ales în primii doi ani după naștere.

Sursa: Instagram/ Ana Smolnițchi