Ana Maria Botica este o influenceră, cu peste 18 mii de abonați, foarte activă pe rețelele de socializare, inițiată în tot ce ține de sport, tonifiere, slăbire, celulită, febră musculară și vergeturi. Este informată și știe să-ți răspundă la orice întrebare despre sport. În postările ei găsești multe, despre motivație, muncă, ambiție și scopuri. Sportul mereu a fost pentru ea o pasiune. „Antrenează-te pentru că îți iubești corpul și dorești tot ce-i mai bun pentru el, nu pentru că îl urăști și dorești să-l schimbi!”. 

„Nu trebuie să fii minunat pentru a începe, trebuie să începi pentru a fi minunat! Începutul e pentru majoritatea cea mai grea etapă. Momentul în care decizi să uiți de frica de eșec și pur și simplu să începi.”

„Frica de eșec sau de greutăți e una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm, însă, adevărul este că dacă nu începem, exact lucrurile de care ne este frică se vor întâmpla”, a scris Ana pe profilul ei de Instagram.


Ce înseamnă sportul pentru tine?
Sportul a fost „elementul de cotitură” din viața mea, iar la momentul actual, este indispensabil pentru mine. Este lucrul care îmi aduce plăcere, îmi limpezește mintea, îmi oferă motivație și îmi amintește că pot realiza tot ce mi-am pus în plan.

Când ți-ai descoperit această dragoste?

Aș spune că pe la 14-15 ani. Până atunci, am mai practicat diverse activități, cum ar fi dansurile și înotul, dar cred că anume la acea vârstă mi-am descoperit dragostea pentru sport. Sinceră să fiu, am început să îl practic din cel mai comun motiv: nu îmi plăcea fizicul meu. Ca orice altă adolescentă, vedeam o mulțime de imperfecțiuni la mine și doream să le schimb. Pe parcurs, însă, am înțeles că cea mai mare schimbare care a făcut-o sportul pentru mine nu a fost doar asupra înfățișării fizice, ci asupra personalității mele și modului de a gândi. Am devenit mai încrezătoare, mai puternică, mai îndrăzneață, mai motivată. Atunci mi-am dat seama cât de mult iubesc sportul!

Cât de importantă este motivația? Ce povești interesante despre motivație ai putea să ne spui, din experiența ta?

În opinia mea, motivația este o iluzie. E ceva ce mintea noastră crează atunci când în noi apare o dorință de a obține ceva. Motivația e trecătoare, disciplina e cea care aduce rezultate. Nu pot număra de câte ori am auzit de la femeile cu care lucrez că nu au motivație”, iar răspunsul meu este că nu motivația e problema, ci disciplina”. E imposibil să fii mereu un om motivat. Toți avem stări mai bune și mai rele, important este să ne setăm drept prioritate obținerea rezultatelor, iar asta face disciplina. Când eram mai mică, obișnuiam să îmi găsesc motivația aceasta de moment privind modelele de pe Instagram și corpul lor minunat. Oricât de toxice ar fi considerate aceste standarde ale frumuseții”, pe mine mă motivau, pe moment.

De ce crezi că mai ai nevoie pentru a crește profesional?

De mult lucru și învățare continuă. Trebuie să investesc atât în dezvoltarea proiectului, cât și în dezvoltarea mea personală. Nu știu dacă acesta e domeniul în care voi dori să activez peste câțiva ani, întrucât am și alte dorințe și idei ce așteaptă a fi încercate curând, dar, cu siguranță, este necesar să investesc continuu în mine.

Ce le spui fetelor care au o dorință de a schimba ceva la ele, dar renunță repede?

Am avut o perioadă în care pe Instagram repetam răspunsul la această întrebare aproape zilnic: „Amintește-ți DE CE ai început”. Acel „de ce” trebuie să fie cel mai mare nucleu al motivației și disciplinei tale. Alege ce este mai important pentru tine: rezultatele acelea pe care de atât de mult timp le aștepți, sau câteva zile de leneveală?

Pentru că toată munca depusă de tine (nu de altcineva) până în acest moment va fi în zădar, dacă renunți. Iar într-o zi vei dori să o iei de la început, dar de fapt, ai fi putut să obții rezultatele dorite, deja.

Câte ore dedici săptămânal sportului? Câte ore recomanzi fetelor?

Nu voi exagera spunând că trăiesc în sala de sport. Săptămânal, de regulă, dedic antrenamentelor mele 3-5 ore. Încerc să combin frumos și echilibrat toate elementele vieții mele, iar când am o oră în plus, pot face niște Stretching.
Recomand pentru început și acomodare 2-3 ore pe săptămână, după care se poate trece la 3-5 ore pe săptămână. Zilele de odihnă sunt foarte importante, iar când vorbim despre antrenamente: calitatea este mai importantă decât cantitatea! Astfel, un antrenament de 30 minute poate fi, uneori, mai eficient decât unul de 2 ore. Sper acest lucru să motiveze persoanele, care nu prea dispun de timp.

După părerea ta: ce calități are o persoană ce e pasionată de sport? Cum îți schimbă sportul caracterul?

Voi răspunde aici pe baza experienței mele, dar și a femeilor cu care am lucrat. După cum am menționat la început, pe mine sportul m-a făcut mai încrezătoare, mai puternică, mai dornică de a încerca lucruri noi, de a-mi asuma riscuri; mai fericită, mai „liberă”. Unul dintre cele mai frumoase feedback-uri pe care le primesc de la femeile cu care lucrez, este că pe lângă x kg pierdute, se simt mai frumoase, își iubesc corpul mai mult, au mai multă încredere în ele și nu se vor opri aici! Acesta, de fapt, cred că este lucrul pe care nicio altă metodă de slăbire (diete, pastile, suplimente, proceduri moderne etc.) nu ți-l va oferi, așa cum o face sportul.
Doar știm cu toții că ai un lucru pentru care simți că ai lucrat, acesta va fi mai apreciat, decât ceva care a apărut peste noapte.

Cât de mult contează pentru tine frumusețea fizică?

Foarte mult. Nu spun în niciun caz că frumusețea fizică este cel mai important lucru într-o persoană, chiar deloc, mereu am pus preț pe interiorul oamenilor. Totuși, este prima impresie și nu putem nega acest fapt. Cum o persoană are grijă de sine – îmi sugerează cum va avea grijă de alte lucruri. Nu vorbesc acum despre acele „standarde de frumusețe” pentru că frumusețea e subiectivă, sau cum se mai zice: „e în ochii celui care privește”. Vorbesc despre frumusețea unui corp sănătos și îngrijit, și energia plăcută pe care o emană o persoană care are grijă de sine.


Ce ritual de frumusețe are Ana Maria Botica? Cum se îngrijește o femeie îndrăgostită de sport?

Nu știu dacă este ceva deosebit în „rutina mea de frumusețe”.  Încerc mereu să am grijă de pielea mea, prin intermediul diferitelor produse, să beau cât mai multă apă, să mă alimentez sănătos, să fac mișcare și să mă simt bine moral. Mereu am considerat că felul în cate arătăm la exterior e o reprezentare a ceea ce avem în interior, nu invers. Toate aceste elemente, împreună, oferă rezultate. 

Cine este Ana Maria Botica, dincolo de pasiunea pentru sport?

Dincolo de sport și ceea ce postez pe Instagram, sunt o persoană simplă, care lucrează pentru a obține ceea ce dorește. Sunt o studentă ce a plecat de acasă pentru a-și face studiile la București, fiind de mult timp pasionată de servicii de Marketing, iar acum, în sfârșit, încep să mă dezvolt și în acest domeniu. Multe pot spune aici, dar cred că ce e mai important va fi arătat în timp, de rezultatele mele.

„Fiecare oră lucrată, fiecare efort, fiecare oboseală, totul se va merita. Pentru că eu nu am vise, am scopuri, iar scopurile pot și vor fi realizate” a scris Ana Maria pe rețelele de socializare.

 

Distribuie articolul: