Noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, va fi introdusă în legislația Republicii Moldova, în urma cazului tragic al Anei-Maria, o tânără însărcinată în luna a șasea, răpită din Orhei pe 12 aprilie și omorâtă cu deosebită cruzime. Această schimbare este prevăzută în proiectul de modificare a Legii privind prevenirea și combaterea violenței în familie, care a fost votat de Parlament în prima lectură la ședința plenară din 18 iulie.

Inițiativa legislativă aparține vicepreședintei Parlamentului, Doina Gherman, și este elaborată în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor.

Potrivit proiectului, femicidul va fi definit ca cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, care presupune comiterea infracțiunii de omor intenționat sau vătămarea intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății, care a provocat decesul unei femei, din motive de prejudecată în bază de gen. Documentul mai prevede redefinirea noțiunii de violență psihologică, care cuprinde și violența cibernetică, deoarece utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor agravează vătămarea îndelungată a victimei.

Totodată, au fost modificate și noțiunile de violență psihologică, victimă-copil și victimă-adult. În lege sunt introduse și trei principii de bază: principiul respectării demnității umane, principul respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și principiul celerității. O altă prevedere se referă la crearea unui mecanism de colectare a datelor statistice în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. De acest lucru va fi responsabilă Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței. Instituția va mai avea o nouă atribuție – să examineze cereri de la persoane fizice, persoane juridice și instituții publice cu privire la prevenirea sau combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie.

Conform datelor statistice, în 2022, în întreaga lume, peste 89 000 de femei au fost omorâte din motive de gen, iar 48 800 dintre ele au fost victime ale soților sau partenerilor.

Documentul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua”, menționează reprezentanții Parlamentului.

Distribuie articolul: