„...era greu sa găsești liliac de Ziua Ta. Dar... se găsea. Pentru ca prea mult te asemănai cu misterul acestei flori - erai la fel de unică și îmbietoare. Liliacul moare în buchet cu flori străine și trăiește cel mai bine afară, acolo unde crește, pentru ca să bucure ochii și sufletele tuturor. E unic. Așa cum ai fost și TU. O să-mi pară rău mereu că de ziua TA nu mai pot să-ți spun „Felicitări de aniversare, dragă Ana!” Ne e dor de tine și de vocea ta irepetabilă!” - acesta este mesajul lăsat pe pagina sa de Facebook de bunul prieten al artistei, Andrei Porubin. Ana Barbu ar fi împlinit astăzi 58 de ani. Am spicuit din mai multe interviuri ale cântăreței, cele mai inspirate declarații pe care le-a făcut despre sine, despre familie și despre viață.

ana barbu 4Ana Barbu:

Îmi doream foarte mult să devin vânzătoare, vânzătoare de bomboane. Admiram doamna care era vânzătoare la magazinul din satul nostru, era mereu frumoasă, coafată și avea și un nume frumos – Dina. Îi luam și numele în jocurile pe care le aveam cu fetele.

În familia mea se cânta și se dansa la orice sărbătoare. Cred că de acolo a pornit dragostea pentru muzică. Părinții știau și cântece patriotice. Am plecat de acasă la 15 ani spre Tiraspol să dau la Școala Muzicală. Tata m-a sfătuit să merg la Bălți și ața am ajuns să absolvesc la bălți, iar repartizată să fiu la Rîbnița.

Familia mea a fost pentru mine un etalon, iar cuvântul părinților era lege. Nu e obligatoriu, poate nu e tocmai bine să fii foarte ascultător întotdeauna. Eu am lucrat la tutun, alături de mama mea și ne părea foarte interesant atunci. Acolo s-a născut concurența și dorința pentru a munci.

ana barbu 3

Ador pescuitul și călăria. Asta mă leagă cu natura și îmi place foarte mult. Când eram mică, mergeam cu vecinii și luam caii din colhoz și călăream noaptea. Am primit o mustrare foarte aspră de la părinți pentru asta.

ana barbu 1Am încercat în familie să le fac eu pe toate. Mă ajutau fetele, le plăcea mult când găteam clătite, colțunași și tare mult le plăcea să-mi facă surprize cât eram plecată de acasă. Însă nu am mizat pe ajutorul copiilor, ăsta fiind și modelul din familia mea. Fetele s-au iubit reciproc și s-au împăcat mereu, iar noi eram fericiți pentru asta.

Îmi plac la nebunie florile de liliac. Ador florile în general și îmi plac cele de primăvară, timpurii: lalele, narcișii, apoi și florile de liliac. Secretul este că titlul piese „Flori de liliac” s-a numit la început „Floare de cais”, ca apoi soțul meu să sugereze anume despre aceste flori să fie piesa.

Nu fac măști, nu am timp atât de mult pentru îngrijirea zilnică. Eu mai bine mă las pe mâna specialistului cosmetolog. Mai rar ajung la el însă. Cred că mișcarea, buna dispoziție și dragostea față de oameni îl fac pe om frumos.

ana barbu 2În viață are un rol important felul cum sunt părinții, exemplul frumos va educa mai degrabă copiii decât morala. Nu am avut mari tradiții de familie, însă ceea ce mi-au dat părinții, m-am străduit cu mare dăruire să dau și copiilor mei. Le-am educat în spiritul valorilor naționale, fetele au avut de mici costume tradiționale și sunt mândră de ce au ajuns.

Nu mi-a plăcut niciodată cuvântul „vedetă”. Mai degrabă cred că sunt om public. Mă emoționez când trebuie să vorbesc despre familia mea, despre talentul copiilor mei. Am avut un vis și un scop prin ambele, iar talentul Nataliei nu cred că poate fi contestat. Copiii mereu au fost pentru noi un imbold și ne-au impulsionat să mergem înainte.

Îmi place să călătoresc cu mașina. Ador să admir natura și, așa cum spunea un vecin al meu, „îmi place să dau Buna ziua la oameni”. Ador oamenii și comunicarea cu ei.”


Spicuiri din emisiunile: „Cântă-mi, Lăutare” (Busuioc TV) și „Fără Scenă” (Elita TV), „Vedete fără secrete” (Busuioc TV) și „Zestrea Neamului” (Noroc TV)

Foto: facebook.com/AnaBarbu