Piața imobiliară este în continuă creștere și evoluție, însă, din păcate, tot mai puțini dezvoltatori reușesc să inspire încredere beneficiarilor, oferindu-le un produs finit pe măsura așteptărilor lor. Abordăm în prezentul material un subiect destul de sensibil pentru persoanele care sunt indecise cu privire la achiziția sau închirierea unui bun imobiliar într-un complex rezidențial. Cum se amortizează o investiție imobiliară și care sunt avantajele procurării unui apartament, află din rândurile care urmează. 

Ce reprezintă amortizarea investiției imobiliare?

Amortizarea investiției imobiliare reprezintă, în termeni accesibili, durata în care investiția ta este răscumpărată. Acest element reprezintă un aspect vital pentru piața imobiliară, deoarece prin calculul său putem aprecia dacă o investiție este sau nu oportună. Implicit, dacă este să operăm cu termeni legali, amortizarea reprezintă răscumpărarea tuturor costurilor, inclusiv celor de ordin contabil și fiscal, suportate în momentul și după efectuarea tranzacției de vânzare – cumpărare a bunului imobil.

Cum calculez amortizarea investiției imobiliare?

Pentru a calcula corect amortizarea unei investiții imobiliare, în cazul nostru a unui apartament este oportun să ții cont de doi factori principali: prețul bunului imobiliar și costul chiriei aferente în regiunea dată. Calcului este simplu. Se împarte costul total la chiria pe 12 luni. De exemplu, un apartament de 45.000 euro la o chirie de circa 300 se va răscumpăra în 12 ani jumătate. Sună palpabil, nu? 

De ce este nevoie de acest calcul?

Este oportun pentru a putea realiza o previziune pe termen lung, astfel încât să analizăm dacă banii utilizați vor ajunge efectiv să revină în buzunarul nostru. Eventual, acest lucru este operat de către persoanele care cumpără imobiliare pentru a le transmite în uzufruct, chirie sau abitație pe un termen mediu sau lung. Indiferent care este scopul tău iată câteva avantaje ale achiziției unui apartament propriu: 

  • Ai deplina libertate de acțiune, deoarece îl poți vinde, da în chirie, sau, de ce nu, transmite prin testament. Deci, poți decide care este statutul acestuia, sau să îl modifici. Totodată, această libertate de acțiune se răsfrânge și asupra acțiunilor mecanice, deoarece îi poți face reparație, schimba designul sau dotările, fără să ai nevoie de acordul cuiva, ca în cazul unei chirii. 
  • Obții un bun patrimonial care nu se devalorizează – comparativ cu alte bunuri patrimoniale, un apartament direct de la dezvoltator este o perspectivă long-term, deoarece prețul său va crește în dependență directă de schimbarea infrastructurii, de îmbunătățirea dotărilor sau de ajustările externe ale zonei. 

Distribuie articolul: