Ambasadoarea Italiei la Chișinău, Valeria Biagiotti, a fost invitată de Women Adventure Moldova la cea de-a treia ediție a evenimentului „Women's Day in Chisinau”. Nu am putut rata nici noi această zi, dimpotrivă, am profitat ca să avem o discuție sinceră, fără secrete, cu Excelența Sa.

Am aflat că soțul, angajat la o bancă din Italia, a renunțat la serviciul său ca să o sprijine pe Ambasadoare. A încurajat-o să urmeze această carieră și o însoțește peste tot. Nu orice bărbat este pregătit să facă asemenea gesturi. Excelența Sa, Valeria Biaggioti și soțul ei sunt căsătoriți de 4 ani. Doamna avea 43 de ani în ziua căsătoriei.

„Desigur, relația a început câțiva ani mai devreme. Știu că potrivit standardelor moldovenești, căsătoria a avut loc târziu, dar în Italia tot mai des femeile au grijă de carierele lor, abia după care de viața privată, împăcând astfel cariera cu viața personală. A fost dorința lui să mă urmeze în Moldova. S-a gândit că va fi o experiență importantă și pentru el, căci va putea călători, va întâlni oameni noi și va cunoaște o cultură nouă. Eu am avut nevoie de susținerea lui ca să mă propun în calitate de ambasador. ”

Cum decurge o zi obișnuită a Ambasadoarei?

Valeria Biagiotti„Sunt foarte ocupată, dar încerc să găsesc timp și pentru mine. Alerg des sau am activități sportive la ora 7 dimineața, după care mă pregătesc să merg la muncă. Petrec cel mai mult timp la ambasadă, dar mai am și multe întrevederi: cu autoritățile, cu oamenii de afaceri italieni. E o viață foarte activă. Eu gătesc doar în weekend, dar în timpul săptămânii mă bucur de mâncarea soțului sau a persoanei delegată să aibă grijă de noi. Am privilegiul de a mânca ceea ce pregătește soțul meu. Italienii sunt într-un fel toți bucătari buni. Știe să gătească niște lucruri. ”

Excelența Sa a alergat Maratonul New York.

„Am fost norocoasă să câștig loteria la Maratonul New York, astfel încât am participat la cursă. Nu m-am antrenat foarte mult înainte de asta, de aceea am parcurs 42 de km în 6 ore. Am mers pe o bună parte din traseu. Mă voi antrena mai mult și sper să fac aceeași distanță în 5 ore.”

Următorul maraton pe care îl va alerga va fi cel din Chișinău.

„Știu că va avea loc un maraton la Chișinău, de accea planific să alerg 21 sau chiar 42 de km în octombrie.”