În timp ce vaccinul anti-coronavirus întârzie să ajungă în Republica Moldova, conaționalii din diasporă sunt în plină campanie de imunizare. Fie că sunt medici, asistenți medicali, educatori sau șoferi de ambulanță, mulți moldoveni sunt muncitori în prima linie, motiv pentru care au prioritate la administrarea vaccinului. AGORA.md a discutat cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie, țară care se ambiționează să vaccineze toți adulții până la sfârșitul lunii iulie curent. 

Regatul Unit trece acum prin a treia carantină de la începutul pandemiei. Cu peste patru milioane de bolnavi și mai mult de 120 de mii de morți, Marea Britanie este cea mai afectată țară de pe continentul european. Deloc întâmplător, deci, că anume aici a început prima campanie de vaccinare împotriva COVID-19 din lume. Prioritate au vârstnicii și muncitorii esențiali, cei care trebuie să lucreze chiar și atunci când altora le este interzis să iasă din case.

Este și cazul lui Ion Prodan, căruia i-a fost administrat, recent, vaccinul AstraZeneca: „Eu sunt key worker (n.r. lucrător esențial) și lucrez la o farmacie în care au deschis centru de vaccinare. Așa că am fost printre primii care au fost vaccinați în acel centru. Din efecte adverse: febră și dureri de cap o seară”, spune Ion Prodan.

„La vară, îmi doresc să o văd pe mama”

Irina Scorenco este stabilită de patru ani în Marea Britanie, unde este educatoare la o grădiniță. De curând, i-a fost administrat vaccinul AstraZeneca: „Trei dintre colegele mele au avut COVID-19, acest lucru m-a speriat. Voiam să îmi pun vaccinul, pentru că la vară îmi doresc să o văd pe mama și vreau să fiu sigură că nu o voi pune în pericol. Sunt multe studii și am încredere în medicina de aici. Noi suntem testați de două ori pe săptămână. Chiar dacă am fost vaccinați, trebuie să continuăm să purtăm măști”.

Irina povestește că a avut reacții secundare ușoare: „M-a durut mâna, iar noaptea am avut febră. Soțul a fost și el vaccinat, fiind funcționar public. El nu a avut reacții adverse deși a primit același vaccin”.

„Am refuzat vaccinul primele două săptămâni”

Iana Truhin are 21 de ani și este angajată la o clinică stomatologică din Marea Britanie. Aceasta spune că, inițial, a fost sceptică în privința vaccinului: „De fapt, managerul meu m-a întrebat dacă vreau să fiu vaccinată, pentru că nimeni nu te poate obliga. Eu am refuzat primele două săptămâni, am spus că vreau să mă gândesc. M-am gândit, am studiat mai multe documente”.

La scurt timp, tânăra a decis să accepte administrarea vaccinului Pfizer. „Procedura însăși nu a fost dureroasă, este vorba de un ac foarte mic. Sunt fricoasă, am fobie de ace de când sunt mică, însă pe acest vaccin nu l-am simțit. A doua și a treia zi a fost foarte dureros, m-a durut mâna, am avut o inflamație. Am fost anunțați din start că am putea avea reacții. Am putut să lucrez a doua zi, dar a fost dureros, mâna nu am putut să o ridic câteva zile, mă durea”, spune tânăra.

„Părinții mei erau total dezinformați”

Iana Truhin crede că oamenii ar trebui să caute informații despre vaccin în surse sigure: „Pe platformele de socializare, mai ales pe Facebook, sunt atât de multe pagini care distribuie informații greșite. Eu eram din categoria cititorilor, dar m-am documentat. Părinții mei, inițial, erau total dezinformați. Acum deja mă întreabă în fiecare zi când va fi vaccinul. Am putut să le explic că vaccinul e ceva necesar, am tradus, le-am arătat documente, scurtmetraje despre ce este, de fapt, un vaccin. Recent, am văzut un video în care oamenii erau întrebați ce cred despre aducerea vaccinului în Moldova. Eram un pic frustrată că oamenii nu sunt informați și nimeni nu depune nici un efort ca să îi informeze”.

Tânăra speră că vaccinul o va proteja atât pe ea, cât și pe cei apropiați. Anul trecut, Iana Truhin s-a infectat cu COVID-19 și spune că nu ar mai vrea să treacă printr-o asemenea experiență: „Pe parcursul unei săptămâni am avut simptome grave, febră 39, halucinații, vomă. A durat 14 zile și a fost bolnav și soțul meu. Ne-am simțit foarte rău”.

Campanie de imunizare fără precedent

Alături de moldoveni, și cetățenii români din Marea Britanie pășesc în campania de imunizare. Cristian Irimus este angajat la un centru de sănătate și spune că nu a ezitat să ia decizia de a se vaccina: „Nu am avut rețineri, pentru că m-am documentat și chiar cred că oferă imunitate pentru a combate virusul. Desigur, pot fi efecte secundare, pentru că efectul vaccinului ține mult de sistemul imunitar”.

În Marea Britanie au fost vaccinate deja peste 18 milioane de persoane, aceasta însemnând 34% din populația adultă. Guvernul își propune să încheie campania de imunizare până la sfârșitul lunii iulie. Campania britanică de vaccinare este, în prezent, cea mai amplă din Europa și a doua ca mărime în lume, după cea din Statele Unite ale Americii.

Republica Moldova, ultima în Europa

Potrivit datelor portalului Our World in Data, Republica Moldova este unica țară din Europa care nu a început campania de imunizare împotriva COVID-19.

Guvernul României a anunțat aprobarea unei ordonanțe de urgență prin care a fost reglementat ajutorul care va fi oferit imediat pentru Republica Moldova. Este vorba de o primă tranșă de 20 mii de doze de vaccin, din cele 200 mii de doze promise de România.

Autoritățile de la Chișinău au declarat, inițial, că primele doze de vaccin vor fi livrate până la jumătatea lunii februarie. Ulterior, au anunțat un nou termen – sfârșitul lunii februarie. Potrivit planului național de imunizare, primii beneficiari vor fi lucrătorii din domeniul sănătății.

Sondajele arată, însă, că moldovenii privesc sceptic o eventuală administrare a vaccinului. Potrivit Barometrului Opiniei Publice, doar 29,9% ar fi gata să se vaccineze.

Sursa: AGORA.md