Europa are o șansă unică de a controla răspândirea pandemiei în fața unei creșteri record a cazurilor. De acestă părere este  Hans Kluge, directorul Biroului European al Organizației Mondiale a Sănătății. Potrivit acestuia, acest lucru este posibil datorită debutului primăverii, precum și de un nivel ridicat de vaccinare și de imunitate naturală, scrie n4.md

Hans Kluge a declarat: „Ne aflăm într-o situație pe care nu am întâlnit-o încă în timpul actualei pandemii. Există loc pentru un răgaz îndelungat și există speranțe pentru un nivel mult mai ridicat de protecție a populației față de un nou val de infecție, chiar dacă apare o tulpină și mai virulentă. Această perioadă de protecție sporită ar trebui văzută ca un „armistițiu” care ne-ar putea aduce o pace de durată, cu condiția să construim și să menținem imunitatea continuând să vaccinăm și să distribuim doze de rapel”.

În ultima săptămână, 12 milioane de noi cazuri de infecție cu coronavirus au fost înregistrate în Europa, potrivit OMS. Acesta este maximul de la începutul pandemiei. În același timp, numărul internărilor scade, iar ratele mortalității se stabilizează.

Astăzi, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a comentat situația pandemică din țară: 

„Fără multe comentarii. Tabloul e clar și sperăm să se mențină linia de coborâre. Explozia, cum s-a întâmplat în alte state, am evitat-o. Suntem recunoscători tuturora care prin comportament corect ne ajută să facem față situației fără a avea o presiune prea gravă pe sistem și spitale. Aveți grijă în continuare de sănătatea Dvs și celor dragi. Pericolul acestui val încă nu a trecut. Administrați cu încredere vaccinul, purtați masca și păstrați distanța”, a scris ministra pe pagina sa de Facebook.

În săptămâna 24 – 30 ianuarie, au fost vaccinate încă peste 40 de mii de persoane, acoperirea națională cu schema completă fiind de aproximativ 29%.

 

Distribuie articolul: