Elena Negruța, originară din Republica Moldova, a emigrat în Statele Unite ale Americii acum 16 ani. Aici și-a întemeiat o familie și a născut un fiu pe nume Alex.

La vârsta de 1,5 ani a lui Alex, Elena a observat primele simptome care au indicat că copilul său nu se simte bine, apărând după administrarea unui vaccin. La doi ani, Alex a fost diagnosticat cu autism sever, conform newsmaker.md.

A fost nevoie de cinci ani pentru ca băiatul să înceapă să vorbească din nou și de mulți ani pentru a se integra în societate. Astăzi, la distanță de ani, Alex se numără printre cei mai buni elevi din clasa sa și este membru al unei asociații care îi deschide ușile către cele mai bune universități din Statele Unite. Elena Negruța a împărtășit această experiență într-un interviu acordat jurnalistului Dorin Galben.

Sunt mama a unui copil cu autism, care inițial a fost destul de grav, așa încât cei de la grădiniță l-au dat afară pentru că nu se descurcau cu el, dar care mai târziu, peste 14 ani, a devenit unul dintre cei mai buni elevi din clasă. Este membru al societății de onoare, ceea ce îi oferă posibilitatea de a intra la cele mai prestigioase universități din SUA” – așa și-a început Elena Negruța povestea.

Moldoveanca afirmă că l-a adus pe Alex pe lume într-o stare perfect sănătoasă. Copilul se dezvolta bine, începuse să vorbească și era extrem de sociabil. Totul s-a schimbat când, la vârsta de 1,5 ani, a fost necesar să îi administreze un vaccin obligatoriu.

În urma vaccinării, imunitatea lui a început să scadă, apărând o tuse persistentă. Medicii i-au prescris antibiotice, care au cauzat probleme gastrointestinale. După vaccinare, Alex a început să regreseze. La 2 ani, a încetat să mai vorbească, avea dificultăți în somn și devenise foarte sensibil. Singurul sunet pe care îl accepta era muzica; în rest, plângea. A devenit foarte retras.” Elena Negruța a dezvăluit că în curând Alex a primit diagnosticul de autism.

Când am aflat vestea a fost foarte greu pentru noi, pentru că eu nu știam până atunci ce e asta autism. De aici a pornit drumul nostru foarte dificil”, spune Elena.

Elena afirmă: “A fost extrem de dificil.” Ea susține că, deși inițial a pus vina pe vaccinul administrat copilului, în timp a realizat că, de fapt, vaccinul nu a fost cauza autismului: “Nu vaccinul a cauzat autismul. A fost doar un declanșator. El oricum ar fi avut autismul.”

Elena a împărtășit că primul lucru pe care l-a făcut atunci când a fost confruntată cu acest diagnostic dur a fost să caute povești de succes despre copii și oameni care au reușit în viață, în ciuda diagnosticului de autism.

Mi-am zis că dacă este măcar un procent șansă ca el să fi bine, voi face totul. Din momentul acela mi-a venit energia și motivația să lupt. Eram gata să răstorn munții. Erau foarte important în primii 5 ani să te implici, să faci cât de mult poți”, mai spune Elena.

Eforturile nu au fost în zadar. După cinci ani, Alex a spus primul cuvânt după perioada de regres care a început la vârsta de un an.

Nu doar l-a rostit, l-a citit. Și eu am zis: „Doamne, cinci, cinci ani…”. Poate pentru unii părinți nu este ceva ieșit din comun, dar pentru mine a fost totul. Am așteptat atâția ani…”, mai spune Elena.

Astăzi, Elena afirmă că fiul ei se numără printre cei mai buni elevi din clasă. “Obține doar zece” și, în plus, are potențialul de a fi acceptat la cele mai prestigioase universități din țară.

 

 

 

Distribuie articolul: