Producătorii din Moldova au realizat prima exportare de alune în Italia, includând soiurile Adîgeiskii, Ata-baba și Cercheskii. Această realizare a fost posibilă prin colaborarea fermierilor. Cincisprezece agricultori au obținut această performanță prin respectarea cerințelor cumpărătorului și furnizarea a aproximativ 23 de tone de alune, conform informațiilor prezentate pe portalul Agromedia.

Este prima experiență de a exporta alune în Italia. A fost semnat un contract de lungă durată. Cumpărătorul este o companie care procesează alunele pentru industrie. Am mai avut experiențe de export în Europa. Primul lot a inclus soiuri mai puțin solicitate și neomogene pentru piața internațională, de aceea, în urma unui șir de negocieri, a fost găsit un cumpărător credibil din Italia”, a declarat Perjan Alexandr, reprezentant al Euroalun.

Specialistul a explicat că cerințele cumpărătorului au fost extrem de stricte și au vizat uniformitatea calității alunelor, calibrul, omogenitatea soiurilor, conținutul de umiditate și proporția dintre coajă și miezul alunelor.

Accentul principal este pus pe calitatea produsului, uniformitate, pentru a satisface standardele internaționale ale pieței. Accesul pe piața UE poate fi provocator, iar producătorii trebuie să se conformeze standardelor de calitate și să se asocieze. Pentru a reuși trebuie să se orienteze spre adoptarea practicilor de agricultură ecologică, să mențină și să îmbunătățească calitatea produselor, să implementeze tehnologii moderne și să coopereze pentru a forma loturi omogene. Asocierea și colaborarea sunt fundamentale într-un sector agricol de succes. Prin formarea de parteneriate solide, se pot obține sinergii benefice și se pot îndeplini cerințele complexe ale piețelor internaționale”, a mai declarat Alexandr.

Potrivit celor mai recente date, în Moldova sunt peste 1000 de hectare de alun. Cele mai multe plantații de alun sunt în Turcia, care și este concurentul numărul unu pe piața de export, fiind urmată de Italia.

Distribuie articolul: