Duminică, moldovenii și-au ales noul președinte, în persoana Maiei Sandu. Astfel, pentru prima dată în istorie, țara noastră va fi condusă de o femeie, prima președintă printre toate statele CSI. De altfel, datele arată că, odată ce va fi învestită în funcție, Sandu va deveni cea de-a 22-a lideră de țară sau de Guvern în lume. Ultimele date, actualizate în septembrie de Women’s Power Index, arată că pe glob mai există 11 țări în care președintele este femeie.

Women’s Power Index, actualizat ultima dată pe 28 septembrie 2020, arată că în întreaga lume sunt 11 țări conduse de femei. Printre ele este Angela Merkel, care e cancelara Germaniei, președinta Georgiei, Salome Zurabishvili sau șefa de stat din Estonia, Kersti Kaljulaid.

Jeanine Anez din Bolivia este președintă interimară, în schimb în index nu se regăsește Tsai Ing-wen, președinta Taiwanului, din motiv că țara nu este membră ONU.

Clasamentul arată și țările cu femei în funcția de prim-ministru, scorul de paritate politică (adică în ce măsură femeile sunt reprezentate în Guvern, unde 100 înseamnă că jumătate dintre membri sunt femei), dacă țara a mai fost condusă de o femeie, etc.

Astfel, vedem că în Belgia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Serbia și alte câteva state, guvernele sunt conduse de femei.

Așa arată aceleași date hașurate pe harta lumii.

Reamintim că după procesarea tuturor rezultatelor alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a acumulat 57,72% din voturi, în timp ce Igor Dodon – 42.28%.

Sursa: AGORA.md