Nici ediția din acest an a concursului Eurovision nu este lipsită de scandal. Proiectul Elle, din care fac parte Natalia Barbu, Dara și Ale Blake, nu a fost acceptat din concurs cu melodia „Extaz” . Inițial, proiectul s-a înscris la concursul din acest an cu piesa „TARE”, dar și cu o altă componență: Natalia Barbu, Dara și Tania Cerga. Ultima, din motive personale, s-a retras din proiect, și ulterior a fost înlocuită cu Ale Blake.

Producătoarea proiectului, Alla Donțu, declară însă, că regulamentul prevede o dată limită pentru înregistrarea participanților, dar nu și a melodiilor cu care participă. În acest sens, a fost înaintată o cerede de contestare organizatorilor, privind anularea deciziei din 17 decembrie, prin care a fost respinsă solicitarea de a fi înlocuită piesa din concurs. Mai multe detalii despre istoria acestui conflict, aflați de la producătoarea proiectului „Elle”, Ala Donțu, în interviul ce urmează!

„În primul rând noi nu am primit un răspuns la contestarea deciziei, depusă la TRM cu o zi înainte de audiții. Oricum, am mers la audiții, figuram pe listă și am cerut, după piesa TARE să cântăm și EXTAZ. Deși ni s-a permis, acest fapt nu a fost absolut deloc luat în considerație. Deși nu au luat-o în considerație, piesa a apărut din partea lor pe Youtube, ca fiind parte din cele participante la audiții – un moment care iarăși pe noi ne miră foarte mult.

Nu am înțeles în baza cărui moment ne-au trecut, cum au apreciat, de ce TARE și de ce nu Extaz… Noi înțelegem un lucru – pentru noi este umilitor ce se întâmplă și că există așa atitudine față de artiștii profesioniști. Noi nu avem ce pierde, nefiind în acest concurs. Noi vrem să câștigăm adevărul, nu Eurovisionul, pe noi nu ne interesează în general și Țara își merită eroii.

elle

Oricine ar pleca în acest an noi îi dorim succese. Nu ne retragem din competiție. O competiție artistică pe noi nu ne interesează, noi ne știm locul. Rămânem în competiția care se numește „Lupta pentru dreptate” și vom lupta pentru dreptate. Vom fi foarte transparenți în acțiuni. Vom căuta să găsim adevărul pentru că nouă ni s-au încălcat drepturile – asta spune că ei nu își doresc oameni profesioniști, echipe puternice în concurs.

Încă o dată mă conving că Eurovisionul are oamenii pe care îi are pentru că se întâmplă acolo ceea ce se întâmplă. Înțeleg lacunele abia acum. Mi-a spus cineva că stric planurile și schemele. Nu înțeleg despre ce este vorba, este o variantă în care ar fi cineva favorizat, iar dacă persoana despre care mi se șoptește va ajunge să plece anul ăsta la Stockholm, atunci povestea îmi va fi și mai clară.

allaVoi ieși atunci cu declarații publice, voi fi cu ochiul pe Eurovision, voi cere contabilitate, voi vrea să văd și să vadă toată lumea pentru ce există acestă concurs. O să semnalez organizatorii centrali – pregătim deja pachetul de acte. Vom povesti întreaga poveste, de ani de zile și vom cere și expertiză. Nu e vorba de concurs, ci de echipa țării în care se întâmplă așa ceva.

Nu mai acceptăm nicio scuză, suntem fericite că suntem împreună și că putem comunica prin muzică. Nu știm nimic despre continuitatea proiectului, ne place însă să lucrăm împreună, iar dacă cineva face un apel – NU! Nu mai avem motive să intrăm într-un concurs corupt.

Sunt 4 piese plagiate, pe care nu știu cum juriul le-a trecut cu vederea. În două din lucrări nu e plagiată stilistica sau aranjamentul, ci chiar linia melodică. Sunt în concurs două voci bune, în rest sunt piese învechite. Noi nu suntem țara care ne putem remarca prin nu știu ce tip de piesă. Nu există standarde pentru Eurovision! Există un concept Eurovision – cu siguranță știu că nu există în niciuna dintre cele 24 de piese niciun concept Eurovision. Există piesă bunicică sau interpret bunicel, capacități vocale sau echipă, la cineva în spate – mai mult nimic.

Piesa EXTAZ este parte dintr-un mare proiect. Va fi însoțită de un videoclip-documentar – ca un răsunet sau un strigăt al inimii despre toate femeile din spațiul post-sovietic. Piesa va avea versiuni și în limba rusă și engleză. Dacă până la urmă câștigăm lupta aceasta – dăm un mare concert cu cele trei artiste! Despre planuri de viitor nu pot spune, vedem ce va fi și cum se vor așeza lucrurile.

elle 1

Dacă credeți că noi am regizat acest scandal pentru PR, atunci mulțumim mult pentru compliment. NU, chiar nu am știut că ne poate aștepta așa ceva… dacă eram așa de deșteaptă… Noi doar ne-am cerut dreptul uman pe care îl avem. Un lucru știu clar – Niciodată nu mai participăm în proiectul Eurovision. Decât doar dacă vom putea scoate șuruburile care încurcă acest concurs să fie un mecanism transparent. Țara trebuie să își merite artiștii! Iar aici și clasa politică are o mare vină.

Nu contează finalitatea acestei epopei – contează că suntem artiști, oameni de artă și menirea noastră este să generăm tendințe noi în muzică și show. Vă așteptăm la concertele noastre, pregătim surprize pentru voi, noi suntem datori să deschidem gura și să spunem prin muzică ce se întâmplă în segmentul nostru. Aveți dreptul liber să o faceți și voi pe segmentul vostru. Nu tăceți nu comentați pe Facebook și nu trăiți acolo, locuiți în realitate.”

Foto: Lilia Lozan, Alla Donțu