Ceea ce mănânci influențează modul în care dormi. Dacă ai putea alege alimente care te pot ajuta să dormi cel mai bine posibil, ai face-o? Și dacă ai ști ce alimente îți pot împiedica somnul odihnitor, le-ai evita? Acum este șansa ta să înveți tocmai asta, pentru un somn bun. Deși știința nu este strictă cu datele legate de acest subiect, să fii atent la ceea ce mănânci și bei înainte de culcare poate fi de ajutor, dacă vrei un somn mai bun. 

Asigură-te că nu ți-e foame înainte de culcare

Dacă ai insomnie, puțină mâncare în stomac te poate ajuta să dormi. Bea puțin lapte sau chefir, poate ajuta. Dar păstrează gustarea mică. O masă grea îți va solicita sistemul digestiv, făcându-te să te simți inconfortabil și incapabilă să adormi.

Îți poți satisface pofta de carbohidrați (un pic)

Alimentele bogate în carbohidrați te pot ajuta să adormi. Așadar, câteva gustări bune pentru seară ar putea include un castron cu cereale și lapte, nuci și biscuiți sau pâine și brânză.

Limitează alimentele bogate în grăsimi

Cercetările arată că persoanele care consumă adesea aceste alimente se îngrașă și ciclurile lor de somn tind să fie perturbate. De ce? O masă grea îngreunează digestia, ceea ce poate duce la excursii nocturne la baie.

Atenție la cofeina ascunsă

Nu este de mirare că o ceașcă de cafea de seară îți poate perturba somnul. Dar nu uita de sursele de cofeină mai puțin evidente, cum ar fi ciocolata, cola și ceaiul. Chiar și cafeaua decofeinizată are o urmă de ea – dar nu suficientă pentru a fi o problemă. Pentru un somn mai bun, redu toată cofeina din dietă cu 4 până la 6 ore înainte de culcare.

Medicamentele eliberate fără prescripție medicală și care pot conține cofeină includ analgezice, pastile de slăbit, diuretice și medicamente pentru răceală. Acestea și alte medicamente pot avea la fel de multă sau chiar mai multă cofeină decât o ceașcă de cafea. Verifică eticheta medicamentelor fără prescripție medicală sau fișa cu informații despre medicamentele eliberate pe bază de rețetă pentru a vedea dacă medicamentul interferează cu somnul sau poate provoca insomnie.

Nu te baza pe alcool ca somnifer

Alcoolul te poate ajuta să adormi mai repede, dar este posibil să nu dormi bine, trezindu-te des, răsturnându-te și întorcîndu-te pe toate părțile, este posibil chiar să ai dureri de cap, transpirații nocturne și coșmaruri. Pentru un somn bun, este mai bine să eviți alcoolul cu 4 până la 6 ore înainte de culcare.

Nu bea apă în exces, mai ales după 20.00

A rămâne hidratat pe tot parcursul zilei este grozav pentru corpul tău, dar întrerupe influxul de lichide înainte de culcare. Nu vrei să fii nevoită să te trezești repetat pentru a merge la baie.

Nu fuma pentru a te relaxa

Chiar dacă este una dintre modalitățile tale preferate de a te relaxa, fumatul nu este o idee bună – noaptea sau ziua. Nicotina este un stimulent, cu efecte asemănătoare cofeinei. Evită fumatul înainte de culcare sau dacă te trezești în miezul nopții. Continuă să încerci să renunți – este greu, dar merită.

 

 

Distribuie articolul: