Astăzi cam toate portalurile au dat o știre cu un titlu care trezește nedumerire și multă revoltă!Cei 7 profesori turci au dreptul să se întoarcă în Republica Moldova”, titrează site-urile de știri. Estența știrii e că ditamai biroul migrație și azil al patriei a decis a revocat decizia criminală prin care profesorii au fost răpiți și aruncați în ocnele lui Erdogan. De această părere este jurnalistul Alexandru Cozer, care a postat pe pagina sa de facebook un mesaj în care se arată revoltat.

„Doar că cei 7 oameni nu au dreptul să revină în Moldova. Pentru că ei se află la închisoare, condamnați pentru „terorism”. Terorism însemnând că se presupune că ar face parte dintr-o organizație aflată în opoziție cu Erdog an”, scrie în mesajul postat de Alexandru Cozer.

Este sfidător, biroule migrație și azil, să vii cu astfel de comunicate, după ce ai contribuit la distrugerea vieților acelor oameni și a familiilor lor, adaugă Alexandru Cozer.

„Pentru cele 7 familii distruse, astăzi Plahotniuc se află în Ciprul de Nord, sub protecția lui Erdogan, în semn de recunoștință pentru cima comisă. Nimeni însă la Chișinău nu stă la pușcărie pentru această crimă. Deoarece a avut Stoianglo să ticluiască un dosar penal din care toți să iasă basma curată. Trist, grav și o altă rușine internațională care ve persista încă mulți ani înainte pe imaginea acestei țări”, adaugă Prezentatorul.

La data de 6 septembrie curent, la ora 8:50, pe o rețea de socializare apar primele informații precum că șase persoane de la un liceu din Chișinău, printre care directorul instituției, au fost ridicate către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) și transportate într-o direcție necunoscută.

După o oră, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ulterior, pe site-ul SIS a mai apărut o precizare, precum că aceștia nu au fost reținuți, dar escortați.
Surse UNIMEDIA au declarat că cetățenii turci au fost duși imediat la Aeroport și urcați în avionul de pe cursa Chișinău-Istanbul, însă decolarea nu a avut loc la 9:35, însă la 11:00.

Prima reacție a venit de la Amnesty International Moldova, care s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.

Mai apoi, au venit zeci de mesaje pe rețelele de socializare din partea profesorilor, părinților și ai elevilor.
Zeci de actualizări pe minut, mii de tweeturi cu hashtagul #MoldovaStopExtradition apar pe rețeaua de socializare Twitter. Majoritatea celor care postează își exprimă îngrijorarea și apelează la instituțiile și mass-media internaționale.
De asemenea, zeci de persoane, printre care și rudelor celor expulzați, au protestat pe Aeroportul Chișinău până seara târziu, în speranța de a afla noi informații.

În schimb, reacțiile oficialilor au venit seara, iar din ele se subînțelege că operațiunea a avut loc deja cu succes, ceea ce ar însemna că cetățenii turci au fost expulzați.
Președintele țării, Igor Dodon, acuza presa de standarde duble și spune că „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”

 

Distribuie articolul: