Violonista Alexandra Conunova își cere vioara înapoi, lansând o petiție. Instrumentul a fost confiscat de către vameși pe aeroportul Chișinău, la mijlocul lunii octombrie și artista cercetată pentru tentativă de contrabandă. 

Alexandra Conunova spune în petiție că deja de mai bine de o lună se află într-o situație absurdă și neclară cu procuratura de la Chișinău:

„De mai bine de o lună suntem cu toții într-o neclaritate și suportăm un dezmăț total din partea Procuraturii, care la fiecare solicitare de informații din partea avocatului meu, prezintă tot mai multe informații diferite, iar în loc să grăbească și să faciliteze procesul îl tergiversează!

Din conversațiile recente cu proprietarul viorii, care este foarte furios, nu mai sunt sigură că voi putea beneficia de acest instrument după recuperare .

Sunt îngrijorată enorm , în acest răstimp nu numai că am pierdut concerte, a trebuit să-mi schimb orarul , să-mi neglijez copilul meu, să închiriez o altă vioară, să debutez în țări ca Spania și Ungaria cu un instrument care nu corespunde cerințelor și la care am avut nevoie să mă adaptez, nemaivorbind deja de starea mea psihologică și sănătatea mea mintală.

Sunt demoralizată și dezamăgită pentru că mă simt hărțuită de propria-mi țară, a cărei faimă o duc în toată lumea de mai bine de 20 de ani. Îmi este știrbită imaginea, îmi sunt compromise numele și activitatea profesională, îmi sunt aduse prejudicii morale și materiale!

Este crud și absolut nedrept. Sunt artistă și menirea mea este să creez! Vreau să revin la normalitate, la viața mea firească – la Muzică!

Nu-mi rămâne decat să fac apel la solidaritatea colegilor mei de breaslă , personalități notorii din domeniul artelor, dar și a întregii societăți.

Poate o VOCE COMUNĂ care să facă apel la profesionalism și să fie oprit abuzul ar face minunea, ca să se înțeleagă o dată și pentru totdeauna că nu pot și nu sunt în drept ei să abuzeze de puterea lor, să rețină o proprietate privată străină aici în Moldova, că nu pot să hărțuiască în așa mod viața și activitatea mea profesională !

OPRIȚI ABUZUL!, se transmite în petiție. 

Petiția o găsești AICI

Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au declarat că actualmente, se desfășoară expertizarea viorii, de către un expert internațional contractat.

„De asemenea, are loc comunicarea electronică cu proprietarul instrumentului muzical, în vederea prezentării actelor de proveniență și de proprietate, autentificate.

Acțiunile de urmărire penală se efectuează în timp restrâns, inclusiv din motivul că subiectul este de natură sensibilă”, se mai arată în nota emisă de PCCOCS.

Amintim că pe 22 octombrie curent, la Aeroportul Chișinău o vioară care ar costa circa două milioane de euro a fost depistată în cadrul unui control vamal de rutină la violonista Alexandra Conunova, cetățeană a R. Moldova care intenționa să plece în Federația Rusă.

Publicistul Gheorghe Erizanu scria că vioara i-a fost împrumutată Alexandrei de către un maestru din Elveția, „în semn de respect și apreciere pentru talent”. Erizanu susținea că Stradivariusul, găsit de vameșii moldoveni, este cu acte și costă, într-adevăr, cca 2 milioane de euro.

 

Distribuie articolul: