Astăzi îl descoperim pe cel care se exprimă cel mai bine prin artă. Artistul Alex Buretz este eroul celei mai recente emisiuni AGORA, „Oameni ca tine”.

Pe un ecran mare, un pix umple cu verde un spațiu gol. Mai apoi coboară spre chipul unui bărbat și-i netezește trăsăturile. Îndreaptă o parte din obrazul stâng, trage o codiță mai elaborată la ochiul drept și îi calcă din câteva mișcări dunga pantalonilor clasici. După alte câteva retușuri, trei degete micșorează imaginea, iar doi ochi ușor obosiți o analizează de parcă ar privi-o de departe.

Alex Buretz este genul de om care se exprimă cel mai bine prin artă. Nu-i place să vorbească mult și evită să facă declarații ce pot lăsa loc de interpretare. Spune despre el că este oleacă de caricaturist, deși poate fi ușor considerat un ambasador al caricaturii moderne. Atent la detalii și cu un spirit fin al percepției, Buretz pune pe foaie multe dintre realitățile vieții.

Tot ce îl doare, îl supără, îl enervează  – îl inspiră de fapt. Așa apar, periodic, pe pagina sa de Facebook tot felul de situații desenate care, pe lângă faptul că aduc zâmbetul pe chipul privitorilor, își propun să pună și niște semne de întrebare.

„Pentru plăcere fac caricaturi. Celelalte lucrări sunt achitate. Caricaturile sunt, mai degrabă, un hobby…”

Îi place să vadă impactul pe care îl obțin gândurile sale puse pe foaie. Totuși, spune că nu întotdeauna cele mai muncite lucrări sunt și cele mai apreciate. Chiar și așa, pentru Alex Buretz nu există desene importante și desene mai puțin relevante. Le face pe toate cu mult suflet și pasiune și crede cu tărie în ideea că umorul fin și accentele puse acolo unde este cazul – pot schimba lumea.

„Nu înseamnă că dacă un desen e foarte elaborat el va prinde mai mult la public. De regulă, cu cât e mai simplu și cu cât mai puțin text, cu atât mai bine…”

Nu are personaje preferate, deși desenează, deseori, actori de pe scena politică. Spune că anume deciziile autorităților influențează viața oamenilor, de aceea anume ei, politicienii, sunt capul de listă al caricaturilor pe care face. Când este întrebat pe cine a ilustrat într-o lucrare sau alta, Buretz spune că toate concluziile sunt la discreția celor care îi consumă arta, iar orice asemănare cu personajele reale e pură întâmplare.

Continuați să citiți povestea lui Alex Buretz pe AGORA.md sau urmăriți interviul în video de mai jos.

Distribuie articolul: