Se întâmplă că dese ori femeile care își doresc să alăpteze 2-3 ani, să ajungă în jurul vârstei de 1 an și să se tot gândească mai des și mai des să renunțe la alăptare. Care sunt motivele reale și ce se ascunde de fapt după această decizie, ne spune Anastasia Popescu, mămică, inițiatoarea proiectului "Mămica Alăptează".

„Frecvent acest lucru se întâmplă din două motive:

1. Mama pur și simplu e foarte epuizată și are nevoie de odihnă, iar alăptatul aici nu are nici o treabă. Aceasta nu vrea/ nu poate cere ajutor în ceea ce ține de îngrijirea copilului. Aici e simplu. Cereți ajutor! Recreați-vă, acordați-vă timp personal pe care îl meritați pe deplin și sunteți în drept să îl aveți.

2. Pe mame le deranjează alăptările frecvente. Alăptarea după 1-1,5 ani nu mai arată ca în bebelușie. Copilul nu mai are necesitatea fiziologică de-a fi alăptat la cerere (dacă cu diversificarea lucrurile merg bine). Dacă mamei îi convine și nu o deranjează, irită, obosește sau chiar enervează alăptările frecvente, atunci poate continua să alăpteze la cerere.”

Iată și recomandările pe care le dă Anastasia în asemenea cazuri:

„Dacă totuși mama este deranjată și obosită de alăptările la cerere/ frecvente, poate învăța TREPTAT copilul să: adoarmă fără sân, să aștepte câte un pic, apoi tot mai mult și în așa mod să scoată alăptările la care dorește să renunțe și să le păstreze doar pe cele pe care le vrea (de seară și dimineață; de dimineață-somn de amiază-seară; de seară și noapte șamd), în formula în care îi convine și o avantajează.

popescuRevenirea la serviciu a mamei, frecventarea grădiniței de către copil nu sunt motive să renunțați la alăptare, puteți continua să o faceți atunci când sunteți împreună (de ex: dimineața și seara).

Aportul adus sănătății copilului prin alăptare, chiar și după 1,2,3 ani, oricât este alăptat, este incontestabil. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în al doilea an de viață (12-24 luni) 450 ml de lapte matern îi asigură copilului din necesaul zilnic:

29% energie
36% calciu
43% proteină
60% vitamina C
75% vitamina A
76% acid folic
94% vitamina B 12.

Lăptic dulce tuturor!”, a mai precizat Anastasia Popescu.

Foto: Irina Spinei, arhivă personală.

Distribuie articolul: