Din 1 iulie toți analogii de insulină și mai multe dispozitive medicale vor fi compensate în premieră din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru pacienții care suferă de diabet zaharat. Despre acest lucru a menționat ministru al Sănătății, Ala Nemerenco în cadrul unei conferințe de presă.

„Am aprobat împreună cu compania națională de asigurări în medicină un ordin comun. Cunoaștem cât de mult au așteptat persoanele cu diabet zaharat și pacienții care suportă intervenții chirurgicale să aibă acces la analogii de insulină și de asemenea la dispozitive medicale necesare”, a spus Ala Nemerenco.

De la 1 iulie persoanele care primesc îngrijiri paleative în condiții de ambulatoriu vor putea beneficia gratuit de acces la 11 denumiri internaționale comune de medicamente, compensate în proporții de 100%.

„Ne-am propus să schimbăm mecanismul de asigurare deoarece anterior înregistrarea era însoțită de mai multe deficiențe, precum- estimarea ineficientă a necesităților la sfârșitgului anului pentru anul viitor care ducea la procurarea prin licitații la cantități mai mici sau în surplus, proces costisitor de repartizare în teritoriu etc. 129 de mii de persoane cu diabet zaharat urmează să beneficieze de teste și lanțete pentru monitorizarea glicemiei și alte peste 2000 de pungi colectoare pentru stomele intestinale și urinare”, declară Nemerenco.

Ion Dodon, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină menționează că prețurile au fost negociate în premieră de către compania de Asigurări în Medicină, în baza unui nou mecanism care a fost aprobat recent de Guvern prin hotărâre.

„Am reușit să obținem o reducere a prețurilor în medie pentru analogii de insulină de 10 % față de prețul de piață și 7% pentru dispozitivele medicale. Anul acesta, au fost prevăzute la capitolul medicamente și dispozitive medicale compensate suma de 864 de milioane de lei pentru compensarea dispozitivelor medicale și analogilor de insulină precum și pentru lărgirea spectrului de medicamente, autism suma de 102 milioane de lei. Medicamentele vor fi prescrise de către medici endocrinologi în teritoriu, va fi impus un control mai bun asupra pacienților”, a spus Ion Dodon.

 

Distribuie articolul: