Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a oprit temporar orice ajutor militar destinat Ucrainei, inclusiv cel care era deja în drum. Decizia de suspendare a livrărilor către Ucraina a fost luată luni seara, peste câteva zile după scandalul din Biroul Oval. Suspendarea ajutorului american va afecta negativ armata ucraineană.

În curând ea va simți lipsa unor mijloace critice, care nu pot fi înlocuite. În primul rând este vorba despre stocuri de rachete pentru sistemele Patriot  produse exclusiv de americani.  Deficitul rachetelor responsabile pentru apărarea celor mai importante obiecte din Uсraina se va simți rapid.

De asemenea, armata ucraineană va rămâne fără muniții  pentru celebrele lansatoare HIMARS. Misiuni asemănătoare pot fi îndeplinite și de rachete europene SCALP/Storm Shadow, lansate de pe avioane, dar numărul lor nu este suficient pentru a înlocui complet rachetele americane HIMARS.

Fără artilerie de precizie cu rază lungă de acțiune, armata ucraineană nu va putea lovi depozitele, punctele de comandă, aerodromurile sau  poligoanele rusești. Atacurile asupra acestor obiective perturbă logistica și aprovizionarea armatei ruse.

Ce înseamnă asta pentru Republica Moldova?

Ucraina acționează ca un scut pentru Moldova, iar fără apărare antiaeriană eficientă, rachetele și dronele rusești ar putea intra mai frecvent în spațiul aerian moldovenesc. Deja au fost înregistrate mai multe incidente în care fragmente de rachete sau drone întregi au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.

Ce urmează pentru Ucraina?

Compensarea sprijinului american cu cel european și mărirea producției locale. Industria militară europeană are capacități să crească. În 2024 țările europene au produs 1,5 milioane de proiectile. Planurile pentru 2025 sunt de 2 milioane de proiectile. În plus un  volum comparabil Ucraina îl va putea produce de sine stătător.

Același lucru poate fi posibil și în privința tehnicii blindate. Tancurile americane pot fi înlocuite cu Leopard-2 germane. În 2023, Forțele Armate ale Ucrainei au primit aproximativ 70 de astfel de vehicule de luptă, în timp ce în armatele europene există în total în jur de 2000 de unități.

În plus, Ucraina continuă să utilizeze un număr mare de tancuri de tip sovietic, atât din propriile rezerve, cât și primite de la aliați.

În ceea ce privește vehiculele de luptă ale infanteriei, până în decembrie anul trecut, Ucraina a primit cel puțin 140 de mașini germane de luptă Marder, iar în prima jumătate a anului 2025 ar urma să mai primească încă 20.

Care sunt urmările?

Există estimări conform cărora, fără sprijinul militar al SUA, Ucraina va putea menține situația ACTUALĂ de pe front între șase luni și un an.

Chiar dacă ajutorul american nu va fi reluat peste șase luni, nu trebuie să ne așteptăm la prăbușirea liniei frontului sau la un colaps total. Numărul pierderilor ucrainene poate crește,  dacă stocurile de rachete pentru apărarea antiaeriană se vor epuiza, însă o degradare instantanee nu va avea loc. Cu toate acestea Ucraina a primit asigurări  din partea partenerilor europeni că nu va rămâne singură. Declarația aparține expertului WatchDog.MD, Artur Leșcu.

Distribuie articolul: