„Întoarceți-ne copilăria înapoi” sau „Să așteptăm să treacă nu e o soluție”, „Aici e locul copiilor, nu al prafului” – sunt doar câteva dintre textele inscripționate de protestatarii veniți în această dimineață în fața Guvernului. Este vorba despre manageri de instituții de învățământ timpuriu private, dar și educatori care țin în mâini pancarte cu mesajul „vrem să lucrăm”. Grădinițele private cer dreptul de a se redeschide din 20 august 2020.

Participanții la eveniment au venit la protest cu pancarte, jucării, dar și obiecte de mobilier din grădiniță, în ideea că acestea se prăfuiesc și strică, în loc să fie utilizate în dezvoltarea copiilor.

„Pe întreaga perioadă a pandemiei, sumele pentru locațiile încăperilor unde activăm au crescut considerabil. O parte din instituțiile educaționale pur și simplu au falimentat. Ne-am pierdut practic toți salariații, care timp de 6 luni nu au putut munci. Nu am primit niciun ajutor din partea statului, deși până acum am achitat responsabil impozitele. Jumătate au rămas șomeri și următoarea jumătate vor deveni, în cel puțin o lună dacă nu permiteți să activăm”, scrie în apelul protestatarilor.

Reprezentanții instituțiilor spun că au solicitat permisiunea de a activa în aer liber cu un număr mic de copii, respectând toate cerințele impuse de autorități, dar mereu au fost refuzați.

„Ați impus și ne-ați pus în aceeași oală cu grădinițele de stat, în timp ce multe instituții educaționale private până acum petreceau doar câteva ore pe zi, altele făceau activități de recuperare a copiilor cu CES, o parte prestau doar servicii de creșă. Deci aveau spații care să le permită să aibă o activitate, să-și întrețină familiile. Nu ați cerut părerea noastră și nici măcar nu ați dorit să dialogați cu reprezentanții noștri”, mai spun protestatarii.

„Regretăm orice leu investit în RM pentru că am ajuns să cerșim dreptul la muncă”, spun managerii grădinițelor private venite la protest și citate de Realitatea.md.

Protestatarii au mai declarat că sunt gata să respecte orice instrucțiune impusă de autorități, doar să nu dea faliment.

Foto: NewsMaker