Tocmai te-ai trezit și ai observat că pisica doarme confortabil deasupra ta. Ei bine, nimeni altul decât pisica ta adorabilă a decis să doarmă pe pieptul tău deocamdată, de parcă ai fi perna lui preferată. Dacă sunteți proprietar de pisică, acesta ar putea fi un scenariu familiar. Și nu este un moment super drăguț când se întâmplă? Între timp, asta te duce la o întrebare curioasă: „De ce doarme pisica mea pe mine?”

Da, poate ai cumpărat pisicii tale un pat confortabil. Dar în timp ce pisica ta doarme în el, uneori preferă să doarmă pe rafturi, cutii, mese sau, mai ales… pe tine. Deci de ce dorm pisicile pe tine?

Pe lângă motivul pentru care te iubesc, acest comportament poate fi legat și de instinctul natural al unei pisici de a avea grijă de rudele ei, precum și de modul în care interacționează una cu cealaltă când sunt în sălbăticie.

De asemenea, poate oferi un context suplimentar pentru a afla despre tiparele de somn ale unei pisici și despre cum diferă de ale noastre. În timp ce oamenii tind să doarmă continuu toată noaptea, pisicile fac câteva pui de somn pe zi pentru a-și recăpăta energia. Cu toate acestea, aceste pui de somn sunt de obicei într-un mod de somn ușor.

Motivul pentru aceasta este că pisicile se nasc vânători care sunt întotdeauna gata să lupte sau să se apere împotriva prădătorilor. Legat de asta, comportamentul de a se întinde pe tine este o modalitate prin care ei se simt mai în siguranță, mai ales când trag un pui de somn.

 

5 motive pentru care pisicile dorm pe stăpânii lor

Deci, ce înseamnă când pisica ta doarme pe tine? Să vedem aceste 5 motive pentru care se întâmplă asta.

Ele vor să se lege cu tine

Proprietarii de pisici pot atesta faptul că pisicile sunt cu adevărat creaturi dulci. Nu vă lăsați păcăliți de reputația lor de distanță. Da, pisicile doresc să se lege cu stăpânii lor în felul lor unic.

Unul dintre modurile lui de a-și arăta afecțiunea este să se culce cu tine. Este felul pisicii tale de a arăta cât de mult își dorește să fie în preajma ta. De asemenea, oferă pisicii tale un sentiment de confort, ascultând sunetul respirației sau al bătăilor inimii.

Le place căldura

Observați că pisicii dvs. îi place să facă plajă lângă fereastra prin care trece lumina soarelui în timpul zilei? Acest lucru se datorează faptului că pisicile adoră căldura, deoarece le ajută să se relaxeze și să ia pui de somn.

Dar de ce te hărțuiesc pisicile în mod special? Deoarece corpul lor este mai cald decât majoritatea locurilor din cameră, le place când se odihnesc pe tine. Căldura induce, de asemenea, o calitate mai bună a somnului la pisici, așa că păstrarea căldurii în timp ce acestea dorm pe tine este benefică pentru sănătatea lor.

Vor să se simtă în siguranță

Deoarece pisicile sunt vânători naturali în sălbăticie, ele caută locuri sigure unde se pot odihni și se pot reîncărca între vânătoare. În sfera domestică, ești acel refugiu sigur pentru ei. Pisicile sunt vulnerabile atunci când dorm, așa că acest comportament sugerează că au încredere în tine și se simt în siguranță atunci când ești acolo.

Acest comportament datează și din copilărie, când puii se ghemuiau unul la celălalt și la mamele lor adormite. Ei au fost crescuți în acest fel în timpul săptămânilor lor de vârf, pe măsură ce au învățat despre abilitățile sociale și alte abilități pe care le aduc cu ei la vârsta adultă.

Își marchează teritoriul

Pisicile sunt de natură teritorială. Acasă, ei eliberează feromoni produși de glandele lor parfumate pentru a-și revendica teritoriul. Așa că atunci când dorm deasupra ta, de fapt își marchează mirosul asupra ta. De fapt, acesta este un compliment.

Pentru ei, este un mod de a spune că faci parte din tribul lor, similar cu felul în care pisicile în sălbăticie marchează pisicile din același grup. Pisica dvs. care vă freca capul sau corpul face, de asemenea, parte din acest proces de marcare a mirosului.

Ar putea fi din cauza hormonilor

Într-un test realizat de neurologul Paul Zak, el a studiat 10 pisici și le-a examinat mostrele de salivă în timp ce se jucau cu stăpânii lor. Rezultatele arată că a existat o creștere a nivelului de oxitocină la pisici cu până la 12%.

Un studiu Behavioral Processes arată chiar că pisicile le pot plăcea să interacționeze cu stăpânii lor mai mult decât dragostea lor pentru mâncare. Legat de asta, faptul că pisica ta se culcă cu tine poate fi și un semn că ea produce hormoni fericiți atunci când se leagă de tine.

De ce dorm pisicile pe anumite părți ale corpului?

De ce pisica mea se întinde pe pieptul meu?

Deoarece pisoii s-ar putea să-și fi petrecut o mare parte din anii de formare îmbrățișându-se cu alți pisoi și cu mamele lor, veterinarii cred că sunetul și ritmul bătăilor inimii lor pot fi asociate cu legăturile pe care le-au format cu mamele și frații lor. Deoarece acum te văd ca o familie, somnul pe piept îi va ajuta cel mai probabil să rămână calmi și liniștiți.

De ce doarme pisica mea în poală?

Proprietarii de pisici au probabil o idee bună de ce pisica lor sare în poală pentru a adormi. Limbajul trupului lor spune totul: îți spun să-i mângâi și să te leagă de ei. Picioarele nu doar le dau caldura, ci sunt si un loc perfect pentru mangaieri nelimitate.

De ce doarme pisica lângă capul meu?

Pe lângă faptul că capul tău este cald, este și partea cea mai imobilă a corpului tău atunci când dormi. Deoarece există șansa să vă răsturnați în somn, pisica dvs. poate fi precaută să nu fie lovită de brațele sau picioarele lui.

Un alt motiv posibil este că le place contactul vizual. Ei comunică adesea cu ochii lor, așa că întinderea pe cap le poate oferi avantajul de a fi aproape de ochii tăi.

Distribuie articolul: