Ieri, agricultori și fermieri au inundat Chișinăul cu tractoare și tehnică pentru a li se face dreptate. Protestatarii cer introducera, prin decizia CSE, pentru perioada până la 31 octombrie 2024, a unui moratoriu la calcularea penalităților, aprobarea și finanțarea schemelor de plăți directe la hectar, și alocarea, în 2024, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii 50%, dar nu mai puțin de 1 mlrd. lei, scrie realitatea.net.

Agricultorii nu au avut ce pierde în aceste două zile, oamenii pe așa timp, cu ultima motorină, au venit, deoarece acasă îi așteaptă creditorii, se distrug familiile. N-o să plece așa de simplu, când vrea Recean sau șeful Poliției, sau ministrul Agriculturii. Situația este critică, catastrofală, întrebați pe orice fermier, dacă nu mă credeți pe mine. Eu nu am datorii, eu nu am teren, dar eu nu pot privi cum se distruge o ramură întreagă în favoarea holdingului care nu are nevoie de sate, de procesare decât să scurgă acest pământ și să ascundă veniturile peste hotare”, a declarat Alexandr Slusari, președinte al Asociației Forța Fermierilor.

Poliția a făcut tot posibilul pentru a ne intimida”. „Dacă nu eram mai solidari, era să le reușească. Ilegal au refuzat să ne acorde coridorul verde”.

Cândva actuala guvernare se află aici, în PMAN, și la fel protesta. În 2020, domnul Grosu (președintele Parlamentului, deputatul PAS Igor Grosu) a venit tocmai la Căușeni. Noi nu alegem culoarea. Fiecare dintre noi are viziunea sa politică. Suntem surprinși de indiferența totală. Am ajuns falimentați. Am venit aici să discutăm cu ei. Le-am propus trei revendicări care nu necesită majorări bugetare sau modificarea bugetului”, a declarat un agricultor din Căușeni.

Din adunarea pașnică a celor adunați s-a iscat un val plin de agresiune, în urma căruia automobilul de serviciu al poliție a fost luat pe sus.

 

Fermierii vor continua până ce nu-și vor atinge scopul, pentru aceasta au menționat că vor rămâne în noaptea de 23 noiembrie în PMAN pentru ca vineri să discute cu Dorin Recean.

Vladimir Bolea, „și-a pierdut credibilitatea, nu o dată ne-a mințit”. „Să vedem mâine ce va zice Recean, altfel, pas cu pas, vom merge la Parlament, la Președinție. Noi acasă nu avem ce căuta fără soluție”.

Distribuie articolul: