În perioada 28 iulie-9 august nu se prea muncește în Moldova. Creștinii și oamenii care își spun creștini se tem de furia a patru sfinți. Cred că dacă vor lucra pământul sau vor aprinde focul anume pe 4 august, anumiți sfinți o să le trimită boli și pagube. 

Mulți oameni de la țară se tem să lucreze pământul în ziua sf. mucenic Chiril, pe 28 iulie, cunoscut drept Chiril Șchiopu. Se tem că se va abate grindina sau incendiile asupra holdelor, iar bolile asupra lor. Cine este de fapt acest sf. Chirică, dar și Ilie Pălie, apoi Pintilii Călătorul, povestește vloggerul Ion Andronache, creștin practician și aspirant la preoție. Vorbind despre Ilie Pălie, cinstit pe 2 august, se spune în popor că vei fi pălit imediat dacă vei lucra în acea zi. Respectiv, oamenii nu muncesc nici pe 3 august, a doua zi.

Pe 4 august se sărbătorește Foca, nume asociat cu Focul. Însă numele lui nu are nicio legătură cu focul, căci nu este românesc, ci grecesc și înseamnă „sigiliu”. Multă lume în această zi nu aprinde focul, nici măcar nu fumează, ca să nu le trimită Foca incendii și arșiță. Ultimul pe lista „sfinților răzbunători” este Pintilii Călătorul, care de fapt este sf. Mucenic Pantelemon- doctorul fără de arginți. Îi vindeca pe oameni doar îndemnându-i să nu se închine idolilor. Este sărbătorit pe 9 august. În popor se spune că se călătorește vara. Cei care călătoresc des, se odihnesc, de teamă să nu „se călătorească”, adică să moară. Așadar, în perioada 28 iulie-9 august, nu prea se muncește, cică de teama acestor sfinți.

„Paradoxal, se tem de acești sfinți chiar și oamenii care nu se prea consideră credincioase și nu prea au călcat pragul bisericii. Proabil de la astfel de oameni pornesc aceste mituri și sperieturi. Biserica nu este doar aici pe pământ. Sfinții care s-au m,utat la Dumnezeu, la fel fac parte din biserică. Aceste toate sunt povești populare în care nu trebuie să credeți. Nu pot trimite grindină, boli. Ei ne ajhută cu rugăciunile lor”, explică Ion Andronache.