Adela Postolachi este originară din satul Terebna, raionul Edineţ. Este medic de familie și are doi copii. În 2019, a participat la Programul de capacitare civică și politică a femeilor cu dizabilități pentru implicare pro-activă în alegerile locale din 2019, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în parteneriat cu UN Women și finanțat de Suedia. La localele din 2019, Adela a reușit să obțină funcția de consilieră locală în satul Terebna. În consiliu, Adela vine cu proiecte și propuneri pentru a ajuta la dezvoltarea infrastructurii, inclusiv la soluționarea problemelor persoanelor aflate în dificultate.

Adela, ce a servit drept motiv pentru dvs.  deveniți consilieră locală în satul natal?

În 2015 am candidat pentru prima dată la funcția de consilieră locală. Atunci însă nu am întrunit numărul necesar de voturi pentru ocuparea acestei funcții. În 2019 am încercat din nou și mi-a reușit. Am hotărât să devin consilieră locală din două motive. Sunt medic de familie, iar activitatea mea profesională se rezumă doar la acordarea ajutorului medical pacienților pe care îi deservesc și în prezent. Ei însă veneau și cu probleme de alt ordin. Pentru a contribui la soluționarea acestor probleme, era necesar de a accede la o funcție decizională. Mai mult, inițial am întâmpinat impedimente atunci când am revenit la serviciu după un traumatism al coloanei vertebrale, iar din partea administrației am fost discriminată pe criteriu de dizabilitate. Acesta a și fost un motiv în plus pentru mine să devin consilieră locală în satul natal.

Cum v-a ajutat în acest sens participarea în Programul de capacitate civică și politică pentru femeile cu dizabilități, implementat de MOTIVAȚIE?

Participarea în acest program m-a ajutat enorm în obținerea mandatului de consilieră. A fost un program de instruire politică pentru femeile cu dizabilități foarte bine gândit și structurat pentru a promova femeia în politică cu modalități de implicare și pregătire ca ea să facă față tuturor provocărilor.

Cum e  contribuiți activ la dezvoltarea comunității și  deveniți o adevărată lideră la nivel local?

E dificil, deoarece societatea de astăzi așteaptă ca cineva să le rezolve problemele. În realitate toți oamenii din comunitate ar trebui să se implice în soluționarea problemelor locale. Indiferența este factorul principal care îngreunează procesul de dezvoltare a unei comunități.

Ce schimbări ați reușit deja  realizați la nivel local? 

Am ales promovarea drepturilor tuturor persoanelor aflate în dificultate, indiferent de faptul dacă au sau nu o dizabilitate. În localitatea mea s-a realizat deja cu ajutorul consătenilor construirea rampei de acces la instituția medicală unde lucrez. Am promovat construirea rampelor de acces pentru persoane cu mobilitate redusă și în alte instituții. După reparație, instituția medicală a devenit accesibilă nu doar la intrare, datorită rampei, dar și în interiorul edificiului. Acum lucrez asupra proiectului „Inventarierea accesibilității și infrastructurii instituționale în satul Terebna”.

În opinia Dvs. la ce schimbări pozitive poate duce promovarea accesului egal la vot pentru toți cetățenii?

Promovarea accesului egal la secțiile de votare pentru toți cetățenii oferă posibilitatea de a lua parte la viața politică și constituie însăși esența ideii de a trăi într-o societate democratică. Iar, într-un mediu accesibil, persoanele cu dizabilități sunt cetățeni mai activi și mai implicați în viața politică a comunității lor. Cred că pentru îmbunătățirea gradului de implicare la vot al persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități este necesar de a organiza un mediu accesibil și de sensibilizat prin modele pozitive toți actorii implicați în acest proces, inclusiv persoanele cu dizabilități.

Cum vedeți pe viitor satul Terebna din prisma incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități?

Voi opta și susține în continuare participarea activă a persoanelor cu dizabilități la viața culturală, socială și politică în localitatea mea. Visul meu pentru localitatea mea îl reprezintă accesibilitatea și infrastructura instituțională.

 rog  veniți cu un mesaj de încurajare către alte femei cu dizabilități, care aspiră la o funcție de conducere.

Trebuie să ne schimbăm modul în care ne vedem pe noi, să spargem stereotipurile și să preluăm conducerea asupra vieții noastre prin participarea activă prin vot și la o viață mai bună. Sunteți femei minunate, capabile, independente, libere, care au curaj și pot lua decizii. Lăsați această minune să iasă la iveală!

Acest articol este realizat în cadrul proiectuluiConsolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD),  în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite Dezvoltare Internațională în Moldova (USAID). Opiniile expuse nu reflectă neapărat punctul de vedere al USAID sau PNUD.

Sursa foto: arhivă personală (Facebook).

Citește și: Lilia Puzderi, consilieră locală în Borogani: „N-am dorit să răstorn munți, dar să demonstrez că și o femeie cu dizabilitate contează și poate aduce schimbări”