Fostul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a depus mărturie în dosarul lui Igor Dodon, în care fostul președinte este acuzat de primirea unor mite din partea oligarhului Vladimir Plahotniuc. Voicu a vorbit, de asemenea, despre temerile legate de provocări în 2019 și despre modul în care a amenajat un adăpost în subsolul administrației prezidențiale.

 

Voicu este primul martor al apărării care a declarat în fața instanței în cazul cunoscut sub numele de „dosarul Kuliok” pe data de 16 decembrie. El a povestit că, între 2017 și 2019, a lucrat în calitate de consilier al lui Dodon pentru sarcini speciale. Printre responsabilitățile sale se numărau coordonarea activității organelor de drept, prognozarea riscurilor și stabilirea unui dialog neoficial cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru a preveni provocările din partea acestora, transmiteeuropalibera.org.

Voicu a spus că Dodon se plângea că Guvernul, controlat de oligarhul Plahotniuc, îi bloca activitatea, iar Poliția nu coopera cu administrația prezidențială. De asemenea, Voicu comunica neoficial cu angajați ai MAI pentru a obține informații.

„A existat impresia că toate structurile MAI erau dirijate neoficial de către domnul Plahotniuc”, a declarat Voicu.

Potrivit acestuia, după alegerile parlamentare din februarie 2019, colegii săi din MAI l-au informat că „situația devine tensionată”. Voicu a observat că atât el, cât și Dodon erau supravegheați constant. De asemenea, a povestit că, într-o zi, consilierul lui Dodon a dispărut câteva zile din casă, temându-se că va fi arestat.

Voicu a mai declarat că știa despre intențiile lui Plahotniuc de a păstra puterea în țară, obținând funcția de prim-ministru, și că pentru acest lucru trebuia să creeze o coaliție în Parlament cu Partidul Socialiștilor (PSRM) sau cu Blocul „ACUM”, format din partidele „PP Acțiune și Solidaritate” (PAS) și „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA). Voicu a susținut că Dodon i-ar fi spus că o coaliție între PSRM și Partidul Democrat (PDM) ar fi „cea mai proastă alegere”, pentru care nu ar fi fost iertat de către alegători.

În legătură cu întâlnirile lui Dodon cu Plahotniuc, Voicu a povestit că, într-o zi din iunie 2019, Dodon i-a spus că intenționează să se întâlnească cu Plahotniuc la biroul acestuia pentru a-l „calma” pe oligarh. Consilierul l-a sfătuit pe președinte să evite întâlnirea și să fie precaut în fața provocărilor. Voicu a explicat că știa despre obiceiul lui Plahotniuc de a filma oponenții și de a distribui aceste înregistrări presei. De asemenea, i-a recomandat lui Dodon să nu lase hainele nesupravegheate pentru a preveni ca cineva să-i pună droguri asupra lui sau să-l invite pe Plahotniuc la administrația prezidențială.

Voicu a adăugat că Dodon i-a spus că trebuie să se întâlnească cu Plahotniuc „pe teritoriul său”, pentru a nu-i da de înțeles oligarhului că socialiștii sunt pregătiți să formeze o coaliție cu Blocul „ACUM”. „Domnul președinte a întrebat: „Și ce îmi va face el, credeți că merg la el să mă îmbrățișez?””, a subliniat Voicu.

În paralel, administrația prezidențială discuta cu ambasadele despre situația din țară și cerea să monitorizeze evenimentele.

„De ce îmi amintesc acest caz? Pentru că el mi-a cerut să fiu acolo și să informez comunitatea în caz de provocări”, a declarat martorul. Potrivit acestuia, după întâlnirea cu Plahotniuc, Dodon nu i-a spus nimic despre negocierile propriu-zise, dar a menționat că Plahotniuc avusese dreptate în privința unei posibile provocări.

Voicu a mai povestit că știa despre intențiile lui Plahotniuc de a crea 60 de grupuri operative pentru a aresta deputații care ar fi format o coaliție. Potrivit lui, oligarhul a renunțat la acest plan pentru că politicienii informaseră societatea și diplomații despre ce se întâmpla.

De asemenea, Voicu a spus că i-a propus lui Dodon să plece cu familia fie în România, fie în Ucraina, dar președintele a refuzat.

Judecătorii l-au întrebat pe Voicu dacă știa de existența unor informații oficiale privind pregătirea procurorilor pentru a aresta deputați. Martorul a răspuns că știa atât de la deputați, cât și de la fostul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, că existau planuri de urmărire a acestora. Voicu a menționat că a depus solicitări pentru a afla pe ce bază era urmărit, dar a primit răspuns că nu existau informații oficiale despre supraveghere.

În legătură cu o eventuală anchetă a sa, după ce a devenit ministru al Afacerilor Interne în 2020, Voicu a spus că Năstase, care a condus ministerul înaintea lui, a desființat Departamentul de Poliție nr. 5, care se ocupa de supravegherea opoziției.

„Au fost concediați câțiva oameni, iar când am venit eu la minister, acesta era practic curățat”, a adăugat Voicu.

Cazul în care Dodon este acuzat de primirea unei mite de la Plahotniuc, în valoare de 600.000 – 1.000.000 de dolari, a fost trimis în instanța superioară în octombrie 2022. Dosarul a fost deschis pe baza unor înregistrări video din mai 2020, în care Plahotniuc încerca să îi dea lui Dodon o pungă neagră.

Până acum au depus mărturie zeci de martori ai acuzării, printre care foștii lideri ai Partidului Democrat, Dmitri Diacov și Pavel Filip. Fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, a afirmat că Igor Dodon ar fi fost cel care a cerut mita de la Vladimir Plahotniuc. Fostul speaker al Parlamentului, Andrian Candu, a spus că Plahotniuc i-ar fi spus că Dodon s-a consultat cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în legătură cu coaliția PSRM-PDM.

Dodon neagă acuzațiile, susținând că dosarul este fabricat și că discuțiile cu Plahotniuc au avut scopul de a-l distrage de la negocierile pentru formarea coaliției între PSRM și Blocul „ACUM”.

Distribuie articolul: