O femeie din Chișinău susține că a fost amendată pe nedrept cu 25.000 de lei de către Poliția din Ștefan Vodă, care ar fi acuzat-o că și-a vândut votul la alegerile din 2024. Potrivit acesteia, sancțiunea a fost aplicată fără probe concrete, fiind bazată exclusiv pe câteva mesaje primite în toamna anului 2024 pe telefonul său, din partea băncii ruse PSB.

 

Tatiana Mihailuța spune că a fost citată inițial în calitate de martor la Inspectoratul de Poliție Ștefan Vodă. Ajunsă acolo, a fost anunțată că este parte a amplului dosar de corupere a alegătorilor, instrumentat de Poliția Națională, și acuzată că ar fi luat bani de la Șor pentru a-și vinde votul, transmite ziua.md.

„Statul, în loc să ne apere, ne stoarce de bani”

„Niciodată n-am fost implicată în procese politice, nu fac parte din niciun partid, nu am participat la escrocherii și nici măcar nu am participat vreodată la alegeri. Nu am avut niciun contact cu vreo bancă din Rusia și nici nu am cerut să mi se expedieze acele mesaje pe care le-am primit. Este o aberație să fiu acuzată absolut pe nedrept de ceva ce nu am făcut și încă să mai și plătesc 25.000 de lei. Statul, în loc să ne apere, ne stoarce de bani”, afirmă Tatiana Mihailuța.

Potrivit ei, Poliția nu i-a prezentat nicio dovadă a vreunui contract sau cont deschis pe numele său sau vreo probă care să ateste că ar fi beneficiat de bani de la gruparea Șor. Singurul argument al Poliției sunt acele mesaje primite pe numărul său de telefon.

„Sâmbătă, 12 aprilie, am fost apelată de Sergiu Balîc, care s-a prezentat drept șeful Poliției Criminale din Ștefan Vodă. Dumnealui mi-a comunicat că este necesar să mă prezint în cel mai apropiat timp la Inspectoratul de Poliție. Motivul nu mi-a fost divulgat, deoarece, așa cum s-a exprimat acesta, nu este un subiect de discuție la telefon. La întrebarea în calitate de ce sunt invitată, el mi-a mărturisit că în calitate de martor. (…) Marți, 15 aprilie, am fost apelată de un alt ofițer de Poliție, care s-a prezentat drept Andrei Lungu, și mi-a spus că trebuie să mă prezint la Inspectoratul de Poliție Ștefan Vodă. Sosită la fața locului, am fost întâmpinată deja de un alt ofițer, al cărui nume și prenume nu le-am reținut. Am fost interogată dacă am legături cu Partidul Șor, dacă fac parte din partidul lui, dacă am participat la ședințele organizate de partid. Am respins orice legătură cu Partidul Șor sau cu personaje asociate lui. Ulterior, polițistul mi-a comunicat că eu aș fi primit bani, prin intermediul unei aplicații, de la o bancă din Federația Rusă, conform unei scheme. Drept dovadă au adus niște mesaje primite pe telefonul meu în vara anului 2024, în timp ce eu nici nu mă aflam în țară, și alte două în octombrie, care imediat au fost blocate de către mine din motiv ca mi-au părut suspecte și nu cunoșteam expeditorul”, a declarat Mihailuța.

După această discuție, femeia spune că Poliția a anunțat-o că deja nu mai este martor în dosar, ci învinuită, iar singurele dovezi sunt mesajele primite de la banca rusească.

„Mi s-a întocmit un proces-verbal fără să mi se explice drepturile, fără să mi se aducă la cunoștință niște dovezi plauzibile precum că am fost în regiunea transnistreană pentru a ridica sume bănești. În apărarea mea le-am spus polițiștilor că, la 29 mai 2024, de la locul de muncă mi s-a furat portofelul cu bani, carduri și acte de identitate. În luna iulie am primit și o înștiințare de la Inspectoratul de Poliție al sectorului Ciocana precum că au găsit hoțul, doar că banii au fost sustrași, iar actele aruncate. Însă pentru polițiști nu au fost suficiente aceste argumente și m-au anunțat că trebuie să semnez procesul-verbal, iar dacă nu sunt de acord cu decizia, pot să o contest în instanță.

Tatiana Mihailuța spune că a scris o plângere pe numele oamenilor legii care au amendat-o și anunță că va ataca în instanță procesul contravențional întocmit de Poliție.

Într-o reacție pentru ZIUA, purtătorul de cuvânt al Poliției Naționale a declarat că „acțiunile de documentare ale Poliției sunt bazate pe investigații complexe și nu pe bârfe sau presupuneri”.

„Despre acest fenomen s-a vorbit constant un an de zile. De ce nicio persoană nu a sesizat Poliția despre recepționarea unor mesaje dubioase sau prelucrarea de către cineva a datelor lor cu caracter personal? Oamenii legii au somat în permanență cetățenii să comunice despre aceste fapte, fie și cele mai neînsemnate. Și tot oamenii legii au vorbit și despre consecințe. Orice persoană are dreptul la contestație, cu prezentarea argumentelor de rigoare”, a declarat Fetco pentru ZIUA.

Distribuie articolul: